0 0
Read Time:3 Minute, 2 Second

izsak_balazsA 43 Hargita megyei település önkormányzata által elfogadott autonómia-határozatok törvényszéki érvénytelenitésével kapcsolatos kérdésünkre Izsák Balázs, Székely Nemzeti Tanács (SZNT) elnöke elmondta:

“A prefektús úr azt szokta tenni autonómia és zászlóügyben, hogy magára irányitja a figyelmet. Tudnillik a prefektus úr egyszer, tavaly nyáron, kiállt a nyilvánosság elé, tartott egy sajtótájékoztatót, ahol ugyanilyen nagy felhajtással bejelentette,  hogy mind a 43 határozatot megtámadta és ezeket majd meg fogják semmisiteni. Ebben az az érdekes, hogy ő nem akkor támadta meg a haározatokat, amikor bejelentette, hanem az évek folyamán. Minden alkalommal sajtóhir volt, hogy ezt is, azt is megtámadta, hiszen rég kezdődött ez a folyamat. A tavaly, a helyhatósági választások után, amikor napirendere került az, hogy Románia közigazgatási átszervezését tárgyalják az Európa Tanácsban, akkor  Hargita, Kovászna megyék prefektusai kiálltak és újdonságként adták elő, hogy ezeket a határozatokat megtámadták. A határozatok egyrészét már akkor úgymond megsemmisitette a biróság, viszont én azt fontosnak tartom, hogy az SZNT a tavaly júniusban ezzel kapcsolatban, a prefektusi nyilatkozatokkal kapcsolatban, kiadott egy közleményt, amit ma is érvényesnek tartok. Felolvasok a közleményből – amely  ‘Székelyföld újonnan alakult önkormányzataihoz’ cimmel jelent meg 2014 január 12-én – egy mondatot, amely igy hangzik:

<A Székely Nemzeti Tanács Állandó Bizottsága felkéri Székelyföld azon önkormányzatait, amelyek még nem fogadták el a fentiekben leírt határozatot, hogy tegyék meg ezt a legrövidebb időn belül. Ne tekintsék irányadónak a székelyföldi prefektusok kijelentéseit, amelyek a határozatok megsemmisítéséről szólnak. Ezek célja az önkormányzatok elbátortalanítása, demoralizálása, a határozatok bírósági megsemmisítésének kilátásba helyezésével. Szemben az ő álláspontjukkal szükség van arra, hogy minden székelyföldi önkormányzat fogadja el a határozatot, egyértelműen jelezve a bukaresti hatalomnak és a nagyvilágnak, hogy Székelyföld lakói egyetlen, de különálló közigazgatási egységbe akarnak tartozni, és ettől a központi hatalom fenyegető, ellenséges vagy éppenséggel elbátortalanító, demoralizáló üzenetei sem tántorítják el őket. Fontos, hogy a határozatok elfogadásuk után a legrövidebb időn belül jussanak el a kormány és a parlament illetékeseihez, illetve a határozat szövegében feltüntetett európai fórumokhoz. Esetleges bírósági „megsemmisítésük” ellenére hivatkozási alap marad a számunkra, és a prefektusok által kieszközölt politikai ítéletekkel együtt felmutatva tudjuk bizonyítani az egész világnak, hogy az „egységes” román államban a székelyek 153 önkormányzata szemben áll a központi hatalommal a közigazgatási átszervezés kérdésében>. Nekünk nincs is mért kiadnunk új közleményt, mert a prefektús úr újra kiállt és előadta ugyanzt, erre mi reagáltunk. Ma is érvényesnek tartjuk akkori felhivásunkat”.

Arra a kérdésre, hogy mi lesz a 43 elutasitott határozattal, Izsák Balázs hangsúlyozta:

“Csatoljuk a birósági itéleteket és a prefektusi kereseteket, amelyeket a nemzetközi fórumokhoz is elküldhetjük. Ez a valóság. A közigazgatási átszervezés kérdésében Románia megsérti a Helyi autonómia európai Kártáját. Nekünk irásban adják ezeket a dokumentumokat, amelyekre mi hivatkozni fogunk. Tudnillik ezek a határozatok a román parlamenthez és kormányhoz intézett kérésünket tartalmazzák, amit a prefektúsok megesemmisitenek, mondván, hogy nem érvényes, nem törvényes az akaratotok. Egy demokratikus jogállamban ilyen nincs. De hogyha a román hatóságok úgy gondolják, hogy ez a jogállami eljárás és erre ők ezeket a bizonyitékokat adják ki, ezeket mi feltudjuk használni. Románia alkotmányában az áll, hogy Románia egységes nemzetállam, és mi csatoljuk az alkotmánynak ezt a szakaszát. Én nagyon szeretném ha Románia egységes lenne, de az egységet konszenzússal, tárgyalással lehet megteremteni. Mi, a 153 önkormányzat, bízunk abban, hogy lesz egy olyan pillanat, amikor a bukaresti központi hatalom és a székelyföldi önkormányzatok is ugyanazt fogják mondani. Ebben pillanatban úgy néz ki a helyzet, hogy a központi hatalom mond egy dolgot és ezzel 180 fokos szögben szemben áll a székely önkormányzatok közhatalmi testületeivel. Ezért nem mi vagyunk a hibások, hogy az alkotmányban garantált egység nem valósul meg, a hibát a központi hatalom doalóguskészségének hiányában kell keresni, amely nem mond le és tovább viszi a diktatúra reflexeit”.

Az interjút készitette: Balázs Bagdolna

Foto: Kisújság

 

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.