0 0
Read Time:2 Minute, 32 Second

borbelyA múlt hónap végén a román képviselőház külügyi bizottságának küldöttsége Kinába látogatott. A delegáció tagja volt Borbély László képviselő is.

Borbély László képviselőt a látogatás céljáról kérdeztük:

„A Kinai Nemzeti Népi Kongresszus meghivásának tettünk eleget. Ez alkalommal találkoztunk a parlament alelnökével és a külügyminiszter-helyettessel. Nagy meglepetéssel tapasztaltuk, hogy óriási az épitkezési kedv, fantasztikus mennyit épitenek. Ami a román-kinai kapcsolatokat illeti a legfontosabb az, hogy a legnagyobb beruházás úgy néz ki, hogy az utolsó szakaszba jutott. A a cernavódai atomerőmű 3. és 4. reaktorának megépitéséről és a rovinari hőerőmű modernizálásáról van szó, s a  kinai fél ezekben vállalna szerepet. Ez olyan 6-7 miliárd euró befektetést jelentene. Az atomerőmű vitatott dolog, hiszen látjuk, hogy mi történik a világban Az hogy érdemes-e épiteni vagy sem – ez egy másik kérdés. Az biztos, hogy ha 100%-os garancia lenne, akkor  a legkörnyezet-barátabb energia, ami létezik. Erről még lesznek szerintem viták, hiszen ezeket a szempontokat is figyelembe kell venni. Mindkét beruházás a tárgyalások utolsó szakaszában van. A kinai partnerek elmondták, hogy ezt  a beruházást a román kormánnyal együtt szeretnék beinditani. Ők még 2011-ben javasoltak egy 16 plusz egy formátumot – ami nem tetszett az EU-nak -, ami az jelenti, hogy  a közép-kelet-európai országok és Kina évente szerveznek magas szintű találkozókat, amelyeken konkrét projekteteket és kezdeményezéseket vitatnak meg. Már volt három ilyen magas szintű találkozó, egyik itt Romániában, 2013-ban, és az év végén Lettországban is lesz egy ilyen találkozó. Több regionálos projek van, például a Belgrad-Budapest közötti gyorsvasút megépitése. Ez irányban azt hiszem, hogy Kina, Szerbia és Magyarország már aláirta a megállapodást. Romániában 28 település, megye van, melyek kinai kapcsolatokat ápolnak. Például a romániai borok megjelentek a kinai piacon is és elég jó a visszajelzés, ami azt jelenti, hogy folytatódni fog az együttmuködés”.

Arra a kérdésre, hogy mi a véleménye arról, hogy Dorin Florea függetlenként indul a masorvásáhelyi helyhatósági választásokon, Borbély László elmondta:

„Nagyon furcsa a liberális párt kijelentése, miszerint aki ellen beindult valamilyen ügyészségi vizsgálat, azt nem támogatja. Én remélem, hogy meg van az a bölcsesség a marosvásárhelyi lakósokban, hogy 16 év után  rájönnek arra, hogy váltásra van szükség. Hiszen ha jó polgármester lett is volna – de szerintem ez nem Dorin Florea esete -, akkor is 16 év alatt erodálódik, tehát itt az ideje, hogy váltson Marosvásárhely. Mi a független Sóos Zotán polgármesterjelöltet támogatjuk. Ha a programokat, az igéreteket nézzük, Dorin Florea ez idő alatt semmit nem valósitott meg, azon kivül, hogy leasztfaltozott néhány utcát. A közszállitás nincs megoldva, nincs egy terelő út és még folytathatnám”.

  Arra a felvetésre, hogy hogyan lehetséges az, hogy ha valaki – amint Dorin Florea is és sokan mésok is – bűnvádi eljárás alatt van, de mégis indulhat a helyhatósági választásokon,  a képviselő leszögezte:

„Ennek van egy morális és egy jogi része: amig  a biróság be nem bizonyitja az ellenük felhozott vádakat, addig ők indulhatnak a választásokon, a morális része pedig az, hogy azt kellene mondaniuk, hogy <amig nem tisztázódik az ügyem hátralépek>, de ezt mindenkinek saját maga kell eldöntenie”.

Az interjút készitette: Balázs Magdolna

Foto: www.rfi.ro

 

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.