0 0
Read Time:1 Minute, 44 Second
laszlo_borbely_vicepresedinte_politic_udmr_despre_guvernul_restructurat_si_motiunea_de_cenzura
Forrás: www.rfi.ro

A magyarországi nemzeti fejlesztési miniszter nemrég négy napos munkalátogatást tett Erdélyben, az RMDSZ meghivására. Ez alkalommal Seszták Miklós erdélyi magyar önkormányzati vezetőkkel és üzletembrekkel találkozott. A látogatás konklúzióiról, eredményeiről kérdeztük az RMDSZ politikai alelnökét.

Mint Borbély László elmondta jelzés értékű volt a vizit.” Tudjunk, hogy a román-magyar kapcsolatok lehetnének jobbak is, akkor is, ha a miniszter a magyar lakta területeteken látogatott, a mi meghivásunkra. A látogatás pozitivan befolyásolhatja a gazdasági kapcsolatokat. Úgy gondolom, hogy amit a miniszter úr képviselt, az az amit a magyar kormány képvisel, lévén hogy  stratégiai szomszédországról van szó. Annál inkább, ha megnézzük itt is, Erdélyben, milyen beruházások történtek. Szerintem még sok a tennivaló. Ilyen szempontból nagyon fontos volt a miniszter úr látogatása. Az önkormányzati képviselőkkel és a vállalkozókkal folytatott beszélgetések során derült ki, hogy milyen lehetőségek vannak Erdélyben. Nyilvánvaló itt piacgazdaságról beszélünk. Vannak olyan együttműködési lehetőségek, amelyek akár az Európai Uniós pályázatok mentén, akár különböző kezdeményezések nyomán, az illető helyi közösségnek nagyon fontosak, úgy, hogy mind nemzeti, mind gazdasági szempontból fontos volt  e látogatás”, hangsúlyozta az RDMSZ politikai alelnöke.

Arra a felvetésünkre, hogy a Székely Szabadság Napján Kovászna Megye Tanácsának elnöke, Tamás Sándor újabb székely autonómiatüntetést kezdeményezett a 2013 októberében megszervezett Székelyek Nagy Meneteléséhez hasonlóan – és felhivását az erdélyi magyar politikai szervezetekhez intézte -, Borbély László így vélekedett: “Ez a kollégánk kezdeményezése volt”. Ugyanakkor kihangsúlyozta a dialógus fontosságát, amely – mint mondotta – már beindult. „A marosvásárhelyi Bernádi Alapitvány szervezett nemrég egy szemináriumot. Nagyon fontos a román közösséggel kommunikálni, pérbeszédet kiépiteni és folytatni”, magyarázta.

Arra a kérdésünkre, hogy hogyan kommentálja György-Mózes Árpádnak, a Székelyföldért Társaság elnökének a Székely Szabadság Napján megfogalmazott kijelentését, miszerint „Románia a 21. század Európai Uniójának az Iszlám Állama”?, Borbély László igy fogalmazott: “ Ez példája annak, hogy hogyan  tud valaki ártani másnak, hiszen nem ilyen tipusú nyilatkozatokkal kell segitenünk az ügyet. Tehát, nem tudok egyet érteni ezzel. Nyilván, vannak olyan kezdeményezések is a román társadalom részéről, amelyek jogaink megnyirbálására irányulnak, de akkor is, az ilyen tipusú nyilatkozatok csak ártanak, nem segitenek senkinek”.

 Az interjút készítette: Balázs Magdolna

 

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.