0 0
Read Time:2 Minute, 47 Second

Borbély László
Borbély László, az RMDSZ politikai alelnöle

A közelgő magyarországi parlamenti választásokra készülve a Jobbik szélsőjobboldali párt nagyméretű kampányba kezdett több erdélyi megyében, ahol a magyar választópolgárokkal találkozik, úgynevezett lakóssági fórumok keretében. A Jobbik ingyenes, kéthavi országos lapjának, a „Hazai Pálya” című lap információiból  megismerhetjük  a párt romániai tevékenységét, a romániai magyar szavazópolgároknak tett választási igéreteit, mint amilyen például az etnikai kritériumok szerinti területi autonómia kiharcolása. Az újság hasábjain feltűntetett program szerint a Jobbik vezető liderei ez év március 11-én, Kézdivásárhelyen tartanak lakóssági fórumot a város Művelődési Házában. A Jobbik erdélyi választási turnéjára és az itteni magyaroknak tett igéreteire utaló néhány kérdésünkre Borbély László, az RMDSZ politikai alelnöke válaszolt: „Nem tudjuk kivédeni a magyarországi pártok erdélyi választási kampányait; ilyenkor mindent párt arra törekszik, hogy minél több szavazatot szerezzen az erdélyi magyaroktól és túllép bizonyos határon, ahogy a Jobbik is teszi, nem csak most, hanem már a tavalytól, tavalyelőttől, amikor irodákat nyitott több romániai városban. Szerintem a Jobbik túllép azon a határon, amit egy magyarországi párt megengedhet magának. A Jobbiknak először is azzal kellene foglalkoznia, hogy Magyarországon hogyan képviseli a kisebbségek érdekeit és utána jönnie Erdélybe, ahol fűt-fát igér az erdélyi magyaroknak, ami egyértelmű, hogy nem valósul  meg, hiszen ők ebben nem tudnak segiteni, nem nekük kell megoldaniuk ezt a kérdést. Ez populista és felelőtlen nyilatkozat-sorozat. Ahogy én szoktam mondani, most már ki kell bírjuk a választásokig. Úgy ahogy mi nem szólunk bele a magyarországi választásokba, azt mondtuk ők se szóljanak bele az itteni választási hadjáratba. Én  remélem, hogy ez nem lesz befolyással a romániai magyarokra és nem dölnek be  e felelőtlen nyilatkozatoknak”

Arra a kérdésre, hogy a Jobbik kapott-e engedélyt a kézdivásárhelyi lakóssági fórum megszervezésére, Borbély László leszögezte: “A gyülekézési jog szerint elég nehéz megakadályozni egy lakóssági fórumot. Én bizok az erdélyi magyarok bölcsességében, hogy nem hagyják magukat befolyásolni ezektől a beavatkozásoktól”.

Ama megjegyzésünkre, hogy – tudomásunk szerint – a romániai magyar pártok nem folytattak választási kampányt Magyarország területén, és akkor hogyan lehetséges mégis, hogy mások ott kampányolhatnak, ahol akarnak, az RMDSZ politikai alelnöke így válaszolt:  “Az Európai Unióban vagyuk, – Románia és Magyarország is -, tehát át lehet jönni a határon is és gyűléseket tartani. Nem szabad az ilyen jellegű eseményeket úgy megemelni a sajtóban, hogy amiatt legyen esemény, mert a sajtó beszél róla. Az emberek nem a különböző blogok szerint alkotnak véleményt. Igaz, hogy az internet, a blogok világában élünk, de nem ettől függ  magatartásunk, a pártok magatartása”.

A Székely Nemzeti Tanács (SZNT) által március 10én szervezett autonómiatüntetés kapcsán Borbély László, az RMDSZ politikai alelnöke kifejtette: a marosvásárhelyiek 1990 márciusában, amikor külső erők egymásnak ugrasztották a helyi román és magyar közösségeket, úgy gondolom eldöntötték, hogy ez nem  szabad még egyszer megtörténjen. „Éppen ezért visszautasítunk mindenféle szélsőséges megnyilvánulást, visszautasítjuk azt is, hogy magyarországi pártok pártpropagandára használják ki ezeket a rendezvényeket, és különböző szórólapokat, újságokat osztogassanak, felesleges feszültséget keltve nálunk” – nyilatkozta Borbély László.

Az RMDSZ politikai alelnöke kihangsúlyozta egy valóban megemelékező rendezvény megszervezésének, illetve az ezen való részvétel fontosságát, mint amilyen például a március 15-i megemlékezés a Postaréten. “Erről lehet és kell is beszélni” – mondotta, hozzáfűzve: „Mint minden évben az 1870-es évektől kezdődően, a magyarság most is ott lesz március 15-én Marosvásárhelyen a Postaréten, ahol délután két órai kezdettel, 25 év után először, felvonulnak a huszárok is, és méltóképpen fogunk hőseinkre emlékezni”.

Az interjút készítette: Balázs Magdolna

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.