0 0
Read Time:1 Minute, 18 Second

Fernand de Varennes, az ENSZ kisebbségügyi különmegbízott marosvásárhelyi látogatásán a Székely Nemzeti Tanácsot (SZNT) Ferencz Csaba tájékoztatási alelnök képviselte, aki tájékoztatta a magas rangú tisztségviselőt az SZNT 15 éves küzdelméről, illetve a székelység jogfosztottságáról.

Megkérdeztük a Székely Nemzeti Tanács alelnökét, hogy hogyan viszonyult az ENSZ különmegbizottja az általa előterjesztett problémákra?

„A bemutatott problémákat angol nyelven, irott formában átadtam az ENSZ különmegbizottjának, aki a felhozott problémákra különösebben nem reagált, mivel ezen a szinten, a diplomácia szintjén, nem szokás, hogy ezekre reagáljon, de mindenbizonnyal a kérdéssel fog foglalkozni. Nagyon figyelmesen végig hallgatott, de ilyenkor általában nincsenek közvetlen reakciók. Ez egy tájékoztató jellégű találkozó volt, melynek lehetnek következményei a diplomácia útján. E találkozó elsősorban anyanyelvi oktatási problémákra fókuszált. Abban az esetben, ha megvalósul az általunk óhajtott autonómia, akkor fel sem tevődnek ezek az oktatási kérdések, mivel akkor saját oktatási rendszert tudunk kialakitani és természetes módon saját anyanyelvén tanulhat, dolgozhat a kisebbség, nevezetesen magyar kisebbség. Ez azért fontos, mert nem elsősorban gazdasági és jogsértési kérdések voltak napirenden, hanem a kisebbségi oktatás volt a találkozó fő témája. Ez egy tájákozódó körút volt és ezért is találkozott az ENSZ-megbizott annyi szervezettel, politikussal, de mindenbizonnyal e körútnak lesz eredménye”.

Az SZNT jövőbeli tervei között Ferenc Csaba megemlitette az autonómia-statútum újbóli elinditását, megjegyezve: „Mi a törvényes útat választottuk, amig  a törvény nem garantálja ezt, addig nem beszélhetünk önkormányzatiságról, autonómiáról. Fontosabb terveink között szerepel az évközben megszervezett két nagy rendezvényünk is: a Székely Szabadság Napja, és az örtűzek gyújtása, október végén. Ezek  a legfontsabb  terveink, melyek mentjén folytatjuk munkánkat”.

Az interjút készitette: Balázs Magdolna

Foto:Krónika

 

 

 

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.