0 0
Read Time:4 Minute, 37 Second

A Székely Nemzeti Tanács “Kohéziós po litika a régiók egyenlőségéért és a regionális kultúrák fenntarthatóságáért” elnevezésű európai polgári kezdeményezést ez év május 7-én vette nyilvántartásba az Európai Bizottság. Ahhoz, hogy az Európai Unió kiemelt figyelemmel kezelje azokat a régiókat, amelyeket etnikai, kulturális, vallási, nyelvi sajátosságok különböztetnek meg az őket körülvevő régióktól legkevesebb egy millió támogató aláirás szükséges hét EU-tagországból. A nemzeti régiókról szóló európai polgári kezdeményezés támogató aláírásainak az összegyűjtését a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) a marosszéki Makfalván, május 11-én szervezett eseményen indította el.

Kérdésünkre, hogy hogyan haladnak a kezdeményezést támogató aláirásgyűjtéssel, Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács elnöke röviden azt válaszolta, hogy „rosszul”.

„Egyszavas mondat. 35 ezer aláirásnál tartunk. Naponta pár száz, 400-500 aláirást sikerül összegyűjtenünk. Ahhoz, hogy az akció sikeres legyen naponta ezer aláirás összegyűjtésére lenne szükség. Hogy mi ennek az oka, nehéz nekem bármilyen magyarázatot is adni. Mi a magunk részéről mindent megteszünk. Tehát, úgy lehet tekinteni, hogy ez a 35 ezer aláirás szerte Európából a mi munkánk eredménye. Egyelőre, sajnos, csak mi dolgozunk rajta. Én bizom abban, hogy a hátra lévő öt hónapban azok, akik megigérték, hogy segitenek,  teljesiteni si fognak. A legtöbb aláirás Magyarországról gyűlt össze, úgy 20 ezer fölött, mig Romániából hat-hét ezer”, magyarázta Izsák Balázs.

Ez év november 12-én a Magyar Országgyűlés Nemzeti Összetartozás Bizottságának ülésén is napirenden szerepelt a Székely Nemzeti Tanács európai polgári kezdeményezése és a magyarországi pártok támogatásukról biztositották az SZNT.

Megkérdeztük az SZNT elnökét, hogy azóta érezhető-e valami javulás az aláirásgyűjtés szempontjából?

“Mindkét dokumentum hivatkozási lehetőség és fel is használjuk, pontosabban a Magyar Országgyűlés Nemzeti Összetartozás Bizottságának állásfoglalását és a Magyar Állandó Értekezlet (MÁÉRT) nyilatkozatát. Ezek a dokumentumok ugyanazon a héten születtek, kb. két nap távolságban. Mindenképpen hivatkozási pont számunkra. Az aláirásgyűjtés terén azóta lehet érzékelni egy változást. Volt oyan nap, hogy 50-100 aláirás gyűlt össze, de az is előfordult, hogy egy nap alatt két ezer. Ezek olyan alkalmak, amelyek kétségtelenül lendületet adnak. Nekünk egymillió aláirást kell összegyűjtenünk és annak mostanig 3,5 százalékát sikerült összegyűjteni. A papiralapú aláirásról pillanatnyilag nincs konkrét adatom. Van néhány olyan hely ahol gyűjtik az aláirásokat, – gyűlekezeteknél, templomokban-, illetve Marosvásárhelyen és Sepsiszentgyörgyön és más településeken. De ez egy folyamat. Nekünk mindenképpen, elsősorban, Erdélyre, Székelyföldre kell összpontositanunk.”

Arra a kérdésre, hogy itthon kik segitik az SZNT-t az aláirásgyűjtésben, és ha kapnak segitséget az RMDSZ részéről is, Izsák Balázs elmondta:

“Az RMDSZ is megigérte segitségét. Kelemen Hunor elnök nagy nyilvánosság előtt irta alá a kezdeményezést és nemcsak ő, hiszen Sepsiszentgyörgyön is volt egy aláirásgyűjtés-kampányunk és Antal Árpád a főtéren irta alá. Ez önmagukban ösztönözhetnek egy pár embert, hogy online irja alá, de Erdélyből legalább 350 ezer aláirásra van szükség. Az a gond, hogy van egy határidő, ha határidő nem lenne lehet, hogy öt év alatt összegyűjtenők a 350 ezer aláirást, de jövő év május 20-ig kell ezeket az aláirásokat összegyűjteni”.

Arra kérdésre, hogy mi a véleménye a vásárhelyi katólikus iskola újralétesitéséről szóló miniszteri rendelet érvénytelenitéséről, Izsák Balázs  megjegyezte:

“Őszintén megmondom, hogy abban az időszakban, amikor győzelemként és megoldott kérdésként ünnepelte mindenki, én hajlottam arra a véleményre és azoknak adtam igazat, akik azt mondták, hogy az ügy ezzel még nem záródott le. És ez egyértelmű, hiszen magából a folyamatból is látszott, hogy nem egy lezárt ügy. Én azért azt mondanám, hogy minden közösségi ügyben, amikor valamilyen célt kitűzűnk, az ünnepléssel várni kell, hiszen a végleges megoldásig kell eljutni. Például, a sikeres aláirásgyűjtést csak május 20-a után lehet bejelenteni, hogy sikeres volt és akkor megnyilik egy újabb szakasz, amikor az aláirásokat tovább kell küldeni. Egyértelmű, hogy az ügy nem fog lezárulni még az aláirásgyűjtés sikeressége esetén sem. Egyszerűen megnyilik egy új fejezet, ami azt jelenti, hogy az Európai Unión belül ezekért a célokért küzdeni tudunk.  A korai ünneplés nem sikeres dolog. Úgy gondolom, hogy nagy elégtétel volt, hogy a pert megnyertük,  és nagy elégtétel volt olvasni az itéletben azokat a megállapitásokat, amelyek be is épültek amúgy az Európai Biróság gyakorlatába. Zárójelben jegyzem meg, hogy a Minority SafePack ellen inditott perben Románia a mi érveink alapján vesztette el a pert. Az itéletet nem nézte meg senki, nem látta senki. Szeptember 24-én hirt adott a sajtó, hogy Románia pert vesztett, amely a Minority SafePack-nak a bejegyzését akarta megsemmisiteni. Közben ez az itélet az interneten, a luxemburgi törvényszék honlapján magyarul is elérhetővé vált. S ott van sorban egymásután a döntéseknél zárójelbe betéve Dabits Attila és Izsák Balázs érvelése. Ezzel csak az akartam mondani, hogy több szempontból is sikeresnek tartottam a hat éves birósági küzdelmet, dehát minket nem látott senki ünnepelni.  Ehelyet mindig kritikai elemzést kell végezni minden tényről. Csak igy lehet felkészülni a küzdelemre. A katólikus iskoláról csak annyit mondhatok, hogy hogyha akadályozni akarják, akkor akadályozzák. Holott, a helyzetet részleteiben kellene látni. Én másodkézből hallottam annyit, hogy a törvényszéken az iskolaigazgató egyedül képviselte az ügyet. Talán nem volt ügyvéd, aki védje ezt az ügyet!? Ez nem ment ki a sajtóba! Nagon-nagyon fontos, hogy egy jól felkészült csapat dolgozzon és elemezze az eddigi történteket. Ebben az esetben nem tudok bővebben nyilatkozni, nem tudok tanácsot adni, mert nem ismerem részleteiben az ügyet. Fontos, hogy jogászok fogalalkozznak ezzel az üggyel. Mi hat évet pereskedtünk. Amig a per folyt mi intenziven dolgoztunk. Folyamatosan jöttek az iratok Románia és Szlovákia beavatkozásásról és az Európai Bizottság válaszáról, viszontválaszáról. Egyenként szét szedtünk minden megállapitást, úgy dolgoztunk, hogy határidőre mindig letegyük álláspontunkat. A per anyag ezer oldalas és merem állitani, hogy a felének mi vagyunk a szerzői. A katólikus iskola esete is sok munkát feltételez és a szakemberek hozzáértésére van szükség”.

Az interjút készitette: Balázs Magdolna

Foto:b1.ro

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.