0 0
Read Time:1 Minute, 51 Second

kiraly andrasA múlt héten,  az oktatási minisztérium bukaresti székháza előtt tiltakozott Adám Valerian, a Romániai Magyar Orvos- és Gyógyszerészképzésért Egyesület  (RMOGYKE) elnöke és Kürti János fogtechnikus, felhiva ezáltal az illetékes szervek figyelmét arra, hogy a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem vezetősége még mindig nem alkalmazza az oktatási törvény kisebbségek védelmére vonatkozó előirásokat.

Annak érdekében, hogy megtudjuk,  az oktatási minisztérium képviselői fogadták-e a két aktvistát, Király András György kisebbségi oktatásért felelős államtitkárhoz fordultunk:

„Láttam őket, naponta tűntettek a minisztérium előtt, fél 9-től 16 óráig. Ádám Valeriannal nem találkoztam a múlt hét során, de volt alkalmam találkozni, amikor először jelentek meg és tűntettek a minisztérium székháza előtt. Nem találkoztam vele ebben az esetben a következők miatt: beszéltünk a MOGYE magyar tagozatának a vezetőivel és kiderült, hogy erre az akcióra az ők tudtuk nélkül kerül sor. Magánackió volt amelyet úgy is kezeltünk. Az egyetem, azaz a magyar vonal értesitéséből tudtunk meg, hogy ők múlt hét hétfőjén Bukarestbe jönnek. Magán jellegű de engedélyezett tűntetés volt”, tájékoztatott az államtitkár

Arra a kérdésre, hogy ilyen körülmények között milyen eredménye lehet a tűntetésnek, Király András György kifejtette:

„Semmilyen eredménye nincs az akciónak, mig az értelméről nem akarok most itt nyilatkozni. Az jó, ha felhivják a figyelmet arra, hogy vannak problémák, de úgy gondolom, hogy  az ilyen tipusú akcióknak meg kell legyen a megfelelő támogatottsága”.

A magyar és román felvételizőknek fenntartott fizetéses helyekkel kapcsolatosan leszögezte:

„2002 vagy 2003 óta sikerült kiegyezni, hogy a MOGYE keretében 50-50 szazalékban osztódjanak el a helyek a két tagozat között. A 2011-es tanügyi törvény megfogalmazása szerint a fizetéses helyek elosztása felöl az egyetem szenátusa dönt. Tehát, egy ideig közbetudtunk lépni, hogy legyen meg ez az arány, de ebben a folyamatba  a minisztérium nem tud beleszólni, mivel a szenátus azt mondja, hogy ezáltal megsérülne az egyetemi autonómia. A fizetéses helyek elosztásának  megegyezés alapján kell, hogy történjen. A román rész nagyon egyszerűen védekezik, azt mondja, hogy a minőséget veszik figyelembe. Ha a fenntartott fizetéses helyeken egy román felvételiző jobb eredményt ér el, mint a magyar, akkor bejut a magyar felvételizőnek fenntartott helyen. Mi erről beszéltünk a rektorral is. Többször elmondtam, hogy osztják szét százalékarányban a fizetéses helyeket, de az egyetem szenátusának más a véleménye”.

Az interjút készitette: Balázs Magdolna

Foto:www.nyugatijelen.com

 

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.