0 0
Read Time:1 Minute, 33 Second
kirlay
Forrás:
www.nyugatijelen.com

 A magyar kultúra napja alkalmából Sepsiszentgyörgyön bemutatták a Székelység története című kötet második, javított kiadását.

Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke köszöntőjében kihangsúlyozta: amikor sok székely fiatal külföldön keresi boldogulását, fontos, hogy megismerhessék Székelyföld történelmét. Ezzel a tankönyvvel azt akarjuk elérni: ha elmennek fiataljaink, ha kilépnek Székelyföldről, később jöjjenek haza, hogy tudásukat itt kamatoztassák.

Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnök kijelentésére hivatkozva, aki e könyvet tankönyvként emlitette, megkérdeztük Király András György tanügyi államtitkárt, hogy a Székelység története valóban iskolai könyvnek minősithető?

“A javitott kiadást nem láttam. Ahhoz, hogy valami tankönyv legyen meg kell feleljen a következőknek: a minisztérium által elfogadott tanterv szerint kell legyen megirva, egy biráló bizottságnak igent kell mondania a tartalmára és – ami a legfontosabb – tantervben kell szerepelnie. Ezek közül egyetlen ismérvnek sem felel meg ez a könyv. Most, különböző okok miatt lehet ezt tankönyvnek nevezni, de a minisztérium álláspontja szerint továbbra sem tankönyv. Ahhoz, hogy tankönyv legyen el kell inditani egy olyan folyamatot, amely lehetővé teszi, hogy tantervben szerepeljen. Csakhogy a tantervben szerepel  a “Romániai magyar kisebbség történelme és történelmi hagyományai” cimű tantárgy, amelyet, teljes egyetértésben a romániai magyar politikummal és oktatásszervezőkkel, senki nem akarja kivenni  a tantervből. A Székelység története legkevesebb opcionális lehet jelen pillanatban, hiszen meg kell felelnie azoknak a feltételeknek, amelyet egy választható vagy opcionális tantárgy magába foglal. A szerzők előszőr sem kérték másodszor sem kérték és valószinű  harmadszor sem fogják kérni, hogy e könyv tantervbe szerepeljen. Mindenki a saját felelősségét vállja ebben.  Semmi gond azzal, hogy a történészek megirták ezt  a könyvet, az hogy tankönyv nevet adjunk e kötetnek tudni kellett volna, hogy mitől lesz tankönyv valami. Szerintem mind Hargita megyében, mind Háromszéken meg vannak azok a felkészült pedagógusok, oktatáspolitikusok, akik ezt mind eltudták volna mondani, ha akarták volna, válaszolta kérdésünkre  Király András György államtitkár.

Az interjút készitette: Balázs Magdolna

 

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.