1 0
Read Time:2 Minute, 46 Second

mezei_janosA Magyar Polgári Párt (MPP) február 11-i, szatmárnémeti kongresszusán Mezei Jánost a párt egyik alelnökévé választották.

Mezei Jánost megkérdeztük, hogy véleménye szerint hogyan zajlott le a kongresszus a magyar közösség érdekképviselete, illetve az RMDSZ-el való együttműködés szempontjából?

Mezei János: Az én véleményem az, hogy békésen, végre konszenzus alapján történt meg az országos tanácskozás. A kongresszuson képviseltették magukat mind a Magyar Polgári Párt, mind az RMDSZ. Ha mindenkiben meg van a készség, akkor a románia magyarság érdekképviselete is megvalósitható. Mi úgy szeretnénk tevékenykedni a román társadalomban, hogy egymást segitsük, és nem egymást kioltsuk.

Riporter: A kongresszuson a magyar kormány üdvözletét Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes tolmácsolta. Semjén Zsolt szerint Magyarország keze ki van nyújtva Románia felé, és a magyar–szlovák, valamint a magyar–szerb kapcsolatok kedvező alakulása azt jelzi, hogy a magyar–román kapcsolatok javítása nem Magyarország miatt késik.

 Mit fog tenni a jövőben a Magyar Polgári Párt, az RMDSZ-el összefogva, az itthoni magyar közösség és a többségi román lakósság, a román pártok közti kapcsolat, illetve Románia és Magyarország viszonyának javitása érdekében?

Mezei János: Most új elnöksége van az MSZP-nek, ami azt jelenti, hogy ahhoz hogy az egymás melletti békés élés megvalósuljon,  ismernünk kell egymás gondolkodás módját, egymás véleményét és eljuttatni azokat az információkat, amelyek a békesség határán megtudnak maradni. Ezért most fontos, hogy nyitsunk és kezdeményezzünk párbeszédet a román pártokkal, amely a közös célpontokat, a közös munkát erős alapokra tudja lefektetni.

Riporter: A magyar képviselet támogatása szempontjából hangzott-e el valamilyen igéret Semjén Zsolt magyar miniszterelnök-helyettes részéről?

Mezei János: A magyar kormány segit, amennyiben az itteni, erdélyi magyar pártok megpróbálnak lehetőséget teremteni a román pártokkal és a román társadalommal való kommunikációra, segit abban,  hogy azt a kommunikációt és közeledést, amit a két szomszédos ország megtehet, tovább vigyék, illetve támogatja azt a politikát, amit mi elképzelünk.

Riporter: Milyen projektek szerepelnek napirenden, amelyet az RMDSZ-el karöltve, támogatnak a magyar kisebbség érdekeiben?

Mezei János: A továbbiakban a legfontosabb számunkra az itthonmaradás és a fiatalok itthontartásának a megteremtése, de ehhez meg kell erősitenünk gazdasági szempontból régiónkat, Székelyföldet. Ezen kivül a nemzeti kérdésekben a magyar identitás megörzésében szeretnénk előre lépni és megértésre találni a román politikum részéről.

Riporter: Az Ön véleménye szerint, az RMDSZ és a Polgári Párt összefogása ösztönzőleg hat majd más magyar szervezetekre is, és itt gondolok az Erdélyi Magyar Néppártra, abból a szempontból, hogy esetleg csatlakoznak önökhöz?

Mezei János: Nagyon bizom abban, hogy a széthúzás megszűnik és konszenzuson alapuló együttműködést tudunk létrehozni. Az MPP gyűjtőpárt szeretne lenni e kérdésben.

Riporter: Milyen célkitűzései, prioritásai vannak, amelyeket mandátuma alatt tervez megvalósitani?

Mezei János: A legfontosabb célkitűzésünk – most igy gyűjtőnéven fogom mondani – az az, hogy nyugodtan és biztonságban tudjunk itthon maradni és dolgozni, hogy egy uniós jogállamban biztonságban tudjuk gondviselni  családjainkat és megteremteni jövőnket.

Riporter: Ahhoz, hogy a román közösség jobban megértse, mit jelent az autonómia, terveznek nyilvános vitákat, esetleg szakemberek bevonásával?

Mezei János: Nagyon sokféle vélemény van az autonómiáról, sokan megijednek, amikor erről hallanak, ami nem alkotmányellenes. Az autonómiának olyan lépésnek kell lennie, amely nem valaki ellen szól, hanem valakikért tesz, és a többségi nemzet is megtalálja ebben a helyét, mig az ország, a fejlődés szempontjából, előre halad. De csak nyugodt légkörben, biztonságban lehet fejlődést elérni, csakis a kölcsönös egymás melletti élés elve alapján. E téren nagyon sokat kell még dolgoznunk.

Az interjút készitette: Balázs Magdolna

Foto:Szekelyhon.ro

 

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.