0 0
Read Time:2 Minute, 20 Second

porcsalmiA Románia Magyar Demokrata Szövetségnek (RMDSZ) új ügyvezető elnöke van, Porcsalmi Bálint szemlyébek, akit Kelemen Hunor szövetségi elnök javasolt e tisztségre. A Marosvásárhelyen január végén ülésező Szövetségi Képviselők Tanácsának (SZKT) küldöttei egyöntetűen választották meg Porcsalmi Bálintot az ügyvezető elnöki tisztségre.

Porcsalmi Bálintot felkerestük telefonon és néhány kérdést intéztünk hozzá, amelyekre nagyon szivélyesen válaszolt:

Riporter: Beszélgetésünket Ön szavainak idézésével kezdem, mi szerint „azt szeretné, ha a követlező két évben az RMDSZ Románia legkorszerűbb politikai erejévé válna”. Kérdésem az, hogy hogyan lehet ezt elérni?

Porcsalmi Bálint: Az RMDSZ május 13-án tartja kongresszusát és rendszerint a kongresszuson módositjuk alapszabályzatunkat és programunkat. Ez jó néhány esetben korszerűsités is jelent, végül is el kell végeznünk a megfelelő korrekciókat az alapszabályzatban és programban. A kongresszust mindenkor egy általános konzultáció szokta megelőzni, ami azt jelenti, hogy egy hónapon keresztül civilszervezetek, RMDSZ-tagok, a történelmi egyházak, tehát aki él és mozog Romániában annak lehetősége van módositási javaslatokat tenni. Egy hónapig tart a nyilvános konzultáció, majd a nyilvános egyeztetések után összeül a progam-módositó bizottság, amely minden egyes beérkezett javaslatról dönt. A bizottság dönt arról, hogy melyik módositó javaslatot lehet beépiteni az alapszabályzatba, illetve a programba. Ezt a dokumentumot terjesztik majd a kongresszus elé. Amia a kongresszust illeti, természetesen, hogy itt alapszabályzat és program-módositásról szoktunk beszélni, de ami ennél fontosabb lesz a kongresszuson egy olyan startágiai dokumentum elfogadása, amely meghatározza az elkövetkezendő két évben a politikai és cselekvési prioritásokat az RMDSZ számára.

Riporter: Ügyvezető elnöki minőségében milyen változást, újat hoz a szövetség keretében?

Porcsalmi Bálint: Ami a modern politikai szervezet kiépitését illeti, az én módositásaim a munkadöntésre és mechanizmusra vonatkoznak. Azt szeretém, ha az RMDSZ  dinamikusabb, könnyebben döntéseket hozó, kevésbé bürokratikus hatalommal rendelkező szervezet legyen. Erre fognak vonatkozni az én javaslataim, ami az alapszabályzatot illeti. Jelen pillanatban, három hete vagyok ügyvezető elnök és most épp azon vagyok, hogy felmérjem a szervezeten belüli struktúrákat, a különböző testületek működését, kezdve a pénzügyektől a projektekig, programokig. Szerintem  ez néhány hetet vesz igénybe és ezután fogom megtenni a megfelelő  javaslatokat, ami az esetleges struktúrális módositásra, de mindeképpen a működési módositásra vonatkozik.

Riporter: Mint ismeretes, a Magyar Polgári Párt nemrég megtartotta tisztújitó kongresszusát. Az RMDSZ és a Polgári Párt összefogása ösztönzőleg hat majd más magyar szervezetekre is, és itt gondolok az Erdélyi Magyar Pártra, abból a szempontból, hogy esetleg csatlakoznak önökhöz?

Porcsalmi Bálint: A Magyar Polgári Párttal hosszas egyeztetés zajlott, és sokszor nem könnyű periódusokon ment át az egyeztetés, nem volt könnyű az út az összefogásig, de végül megtörtént és úgy gondolom, hogy az időzités is szerencsés volt. Véleményem szerint az összefogás nemcsak a Magyar Polgári Pártnak, de az RMDSZ-nek is, de a legfontosabb, hogy a magyar közösségnek is használt. Az RMDSZ nyitott a párbeszédre más politikai alakulatokkal is. Az összefogás nem egy lezárult folyamat, az ajtók nyiva vannak.

Az interjút készitette: Balázs Magdolna

Foto: Zi de Zi

 

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.