0 0
Read Time:1 Minute, 26 Second
tanczos
Forrás: erdely.ma

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke, Kelemen Hunor, pártjának négytagú küldöttsége élén – melynek tagja volt Tánczos Barna szenátor is – a New York-i Magyar Emberi Jogok Alapítvány meghívására június első napjaiban látogatást tett az amerikai fővárosban, ahol a törvényhozás és a külügyminisztérium európai ügyekben illetékes döntéshozóival és tisztségviselőivel tárgyalt.

A magyar delegáció hazatérése után, Tánczos Barna szenátort megkérdeztük, hogy hogyan fogadták és miképpen reagáltak az amerikai magas rangú tisztségviselők a küldöttség által beszámolt problémákra?

“Elmondtuk a kongresszusi képviselőknek, valamint az európai és euroázsiai kérdésekkel megbizott külügyi államtitkár helyettesnek, hogy az ingatlanok visszaszolgáltatási folyamata stagnál, ami véleményünk szerint  nem jó, és hogy szükség van azokra az amerikai segitségekre, amelyekben része volt Romániának az 1990-es évek közepén-végén, amikor nyomásra beindultak a demokratikus folyamatok. Egyben felhivtuk az amerikai döntéshozó testületeknek és külügyi államtitkárságnak a figyelemét arra, hogy furcsa az Romániában, hogy egy polgári pereskedés folyamán bebizonyosodott, jogos visszaszolgáltatás után – és itt a Mikó-ügyre utalok – ilyen bűnvádi eljárások zajlanak le, mint amilyen Markó Attila esetében is. Úgy gondoljuk, hogy Romániában mi is alkotói vagyunk a demokráciának”, hangsúlyozta a szenátor.

Tánczos Barna továbbiakban elmondta:

“Szerentém megjegyezni, hogy nem mondunk Amerikában sem más, mint itthon, Románia parlamentjében, vagyis elmondtuk azt, hogy nem értünk egyet azzal, ha leáll az egyházi ingatlan visszaszolgáltatása, hogy aggodalomra ad okot a birósági döntés Markó Attila ügyében és nem akarunk semmiféle más kiváltságot, mint csak ugyanazon autonómia formákat, kisebbségvédelmi jogszabályokat, amelyeket már gyakorlatba ültettek európai szinten. Úgy gondolom, hogy szükség van ezekre a személyes találkozókra, mivel teljesen más, ha az amerikai személyiségek, dőntő tényezők, közvetlenül és nem más csatornán, például a médián keresztül értesülnek arról, ami Romániában történik”.

Az interjút készitette: Balázs Magdolna

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.