0 0
Read Time:2 Minute, 48 Second

winklerNagyszebenben nemrég gazdasági konferenciát tartottak, melynek fő szervezője a SME Europe, az Európai Néppárt gazdasági lobbiszervezete volt. A nemzetközi konferenciát a “Modern közpolitikák az európai KKV-ék számára” címmel tartották, amelyen 30 tagú európai delegáció vet részt. A küldöttségben osztrák, német, cseh és brüsszeli cégek ügyvivői, EP-képviselők vettek részt, valamint jelentős európai szakmai ernyőszervezetek is képviseltették magukat. A konferencián szó volt arról is, hogy a kis- és középvállalatok (kkv) hogyan tudnak a regionális piacról átlépni a globális piacra, illetve európai szubvenciokról és finanszirozásokról.

Winkler Gyula európai parlamenti képviselőt megkérdeztük, hogy milyen konkrét céllal szervezték meg e konferenciát?

„A hét éves unió költségvetési időszak most idult be tulajdonképpen, két éves késéssel, ami az operativ programokat illeti. Most születnek meg a kiirások, miközben a vidékfejlesztési programok már a tavaly beindultak. Minden ami versenyképes, új cégek létrehozásának támogatása, környezetvédelem és infrastruktúra – mindezek a pályázatok most indulnak be. Most is egy ilyen konferencián veszek részt, Vulcánban, a Zsil-völgyében. E konferencia célja is az volt, hogy pályázatokról beszéljünk. A nagyszebeni konferenciának is a pontos célja az volt, hogy pályázatokról beszéljünk, valamint a két- és sokoldalú kapcsolat kiépitése, hiszen az üzleti világ csak akkor működik jól, ha léteznek kapcsolatok, a jól működő dolgokat nem kitaláljuk, hanem átvesszük másoktól. A  nagyszebeni konferencián részt vett delegáció célja egyebek mellett az volt, hogy megismerje az itteni lehetőségeket. Nyilván ők is tudják, hogy jelen pillanatban Romániának sokkal több pályázati pénz áll rendelkezésére, mint például Németországnak és nyilván, hogy ok is érdekeltek abban, hogy romániai partnereket keressenek, hogy együtt használják ki e lehetőségeket. A célunk az volt, hogya konferencián ismertessük meg a legjobb európai példákat. Ezzel magyarázható, hogy a konferencián különböző területeken működő romániai cégek képviseltették magukat: környezetvédelem, IT, infrastruktúra stb.. Az hogy konkrét eredemények születnek-e vagy sem, ezt mintegy hat hónap után lehet megállapitani. Az hogy az a rengeteg névjegykártya, amely gazdát cserélt fog-e konkrét bussinest hozni az most nem tudom megmondani, körülbelül egy fél év múlva lehet csak elmondani, hogy milyen eredménye egy ilyen konferenciának.”

Arra a kérdésre, hogy milyen szinten áll Erdély ész Szekelyföld gazdasági helyzete, Winkler Gyula európai parlamenti képviselő elmondta:

“A 2007-2013-as költésgvetési ciklusban Románia nagyon rosszul teljesitett az uniós alapok lehivásában, ezek egyharmada ott marad és ezért nem sikerült felhasználni. Ez egy általános észrevétel, amely érvényes Erdélyre is. Az egyik legaggasztóbb jelenség, ami a gazdaságban történi, az a regionális különbségek elmélyülése: a gazdagok gazdabbak lesznek minden évben, a szegények mintha egyre szegényebbek lennének. Egyre inkább növekszik a leszakadás, a regionális különbség.  Ez nagyon egyszerűen vezethető vissza arra, hogy nem sikeres, nem működőképes Romániában a regionális fejlesztési politika. Ez egy olyan kérdés, amellyel az RMDSZ évek óta foglalkozik. Gondolom, hogy köztudott, hogy mi tanulmányok alapján kidolgoztunk egy javaslatot, amelyet a bukaresti Parlamentben elő is terjesztettünk, ami arról szól, hogy nyolc fejlesztési régió helyett 16 fejlesztési, homogénebb régiót kellene megalkotnunk és igy jobban felhasználhatjuk a kohéziós alapokat. Vissza térve az alapkérdéshez – Románia is és Erdély is egy ellentmondásos képet mutat a gazdasági fejlődés szempontjából: a makrógazdasági számok jók, Romániában az infláció alacsony, az állami költségvetés fenntartása stabil, tehát makrógazdasági szempontjából jó eredményeket tudunk felmutatni, de sajnos ez sem az emberek zsebében sem a cégek működőképességén nem mutatkozik, nem sikerül leforditani a stabil gazdasági körülményeket a jólét szintjére. Ezt kell valahogy megoldani a következő időszakban és ehhez fontos az európai jó pédák megismertetése, népszertűsitése”.

 Az interjút készitette: Balázs Magdolna

Foto: www.medgyes.ro

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.