0 0
Read Time:1 Minute, 48 Second

Október 11-én, kedden újabb mélypontra zuhant a forint, ami csak tovább súlyosbítja a magyar fizetőeszköz gyengülését, amely az idén már több mint 13%-os volt. A forint a világ leggyengébb valutája lett, az argentin peso és a török ​​líra után.

Varga Mihaly pénzügyminiszter keddi kijelentése szerint  el lehet gondolkodni azon, hogy Magyarország igényelje az ERM-II-es árfolyamrendszerbe való belépést (ez az euró bevezetésének úgynevezett előszobája) az idén vagy a jövő év folyamán. A miniszter nyílatkozata olyan összefüggésben hangzott el, hogy a budapesti politikusok minden erőfeszítést megtesznek a forint zuhanásának megállítására, amely nagy veszteségeket okoz a magyar gazdaságnak, tájékoztatott a Bloomberg.

Varga Mihály megjegyezte, hogy a budapesti kormány nem zárja ki, hogy figyelembe veszi Magyaroszág csatlakozását az ERM-II mechanizmushoz (árfolyam-mechanizmus), amely rögzített átváltási árfolyamon zárolja egy ország pénznemét az euróhoz viszonyítva, amikor és amennyibem megszületik a megállapodás az európai alapok feloldásáról, tájékoztatott az Agerpres Hírügynökség. Bár, a magyar pénzügyminiszter aláhúzta, hogy az ERM-II mechanizmushoz való csatlakozás nem feltétlenül jelenti azt, hogy Magyaroszág mielőbb bevezeti az eurót, a közös valuta felé tett lépésekről szóló megbeszélések puszta említése is az Orbán kormány radikális álláspontváltását idézi elő.  Orbán Viktor miniszterelnök és szövetségesei is többször beszéltek Magyarország európai uniós tagságának felülvizsgálásáról a Brüsszellel fennálló jogállami konfliktusok miatt.

“Az ERM-II mechanizmust minden józan, fiskális és monetáris politikában gondolkodó embernek szemelőtt kell tartania”, mondotta kedden a miniszter újságíróknak, hozzáfűzve, hogy az euró bevezetése jelenleg nem szerepel a magyar kormány napirendjén és még nem érkezett el a “megfelelő pillanat” erre.

Az ERM-II rendszerbe történő belépés igénylését bármely ország esetében jóvá kell hagyniuk az euróövezet pénzügyminisztereinek, az Európai Központi Banknak, valamint az ERM-II-ben részt vevő, eurót nem használó országok minisztériumainak és központi bankjainak. Varga szerint az ERM-II rendszerhez való csatlakozás Magyarországot versenyképesebbé teheti. A budapesti kormány megvizsgálja, hogy Horvátország milyen feltételekkel csatlakozott az ERM-II mechanizmushoz még az eurózónához való csatlakozása előtt, mondotta Varga Mihály pénzügyminiszter.

Az eurózóna legutóbbi bővítése 2015-ben történt, amikor Litvánia a monetáris tömb 19. tagállama lett. Bár Dánia kivételével minden EU-tagországnak csatlakoznia kell az eurózónához, kevés ország tesz komoly erőfeszítéseket az egységes övezethez való felzárkózás érdekében.

Forrás: digi24.ro

Fordította: Székely Dénes

Foto: digi24.ro

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.