0 0
Read Time:4 Minute, 16 Second

A Székely Szabadság Napjára március 10-én, Marosvásárhelyen szervezett rendezvény után a Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács elnöke kijelentette: “megnyertük a küzdelmet, mivel sikerült a román hatóságokkal elfogadtatni, hogy egy alapvető alkotmányos jog gyakorlását ne akadályozzák meg”.

E sikert beárnyékolta azonban az a tény, hogy a román hatóságok nem engedték belépni Romániába Dabis Attilát, a Székely Nemzeti Tanács külügyi képviselőjét, aki a Székely Szabadság Napja alkalmából szervezett megemlékezésen és felvonuláson akart részt venni.

Arra a kérdésre, hogy mi állhat a román hatóságok intézkedése mögött, a Székely Nemzeti Tanács elnöke elmondta:

“Dabis Attila romániai látogatásakor semmilyen olyan cselekményt nem követett el, amely a hatóságókból jogos fellépést válthatott volna ki. Ha összegezzük Dabis Attila eddigi munkáját a Székely Nemzeti Tanács külügyi képviselőjeként, akkor elmondhatjuk, hogy rendületlenül és eredményesen képviselte a nemzetközi fórumokon a szekely szabadság eszményét, a székely autonómiatörekvést. Az ő munkája nyomán nyugat-európai kapcsolataink épültek ki különböző közösségekkel. A Székely Nemzeti Tanács árnyékjelentése, amelyet az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanáccsal és az erdélyi magyar civil szervezetekkel – a Civil Elkötelezettség Mozgalom (Cemo) és a Jogvédő Csoport az Identitás Szabadságáért (AGFI) – együtt nyújtott be
Az Európa Tanácshoz (s amely bekerült az ET nemzeti kisebbségek védelméről szóló jelentésébe) – elérte célját. A Székely Nemzeti Tanács árnyékjelentését Dabis Attila állitotta össze, aki nagyon jól ismeri helyzetünket, tehát, őt nem is kellett felvilágositani, hogy mi mindenen mentünk keresztül, hiszen az elmúlt években napról-napra követte azt, ami Székelyföldön történik. A kitiltás egyik oka az árnyákjelentés lehet. Ugyanis az a titkolózás, ami a román hatóságok részéről megindult Dabis Attila kitiltása kapcsán, csakis a 102/2005 számú kormányrendeletnek azzal a szakaszával magyarázható, amely kimondja, hogy ha valakit nemkivánatos személynek nyilvánitanak, akkor még a birósági indoklásban sem kell megjelölni az okokat, ha ezek az okok nemzetbiztonsági jellegűek. Ilyen birósági itélet nincs Dabis Attila esetében. A Bukaresti Legfelsőbb Biróságnak van joga valakit nemkivánatos személynek nyilvánitani. Ezt nem tette meg. Ebből azt a következtetést is le kell vonni, hogy maga az intézkedés törvénytelen. Jelzem, hogy Dabis Attila békés, jószándékú ember, eddigi munkája azt segitette elő, hogy Románia tényleg jogállammá váljon, nem félni kellene Dabis Attilától, hanem kitűntetni”.

Arra a kérdésre, hogy az SZNT miben tudja segiteni Dabis Attila ügyet, Izsák Balázs megjegyezte:

“Mi mindeképpen támogtajuk, mindent megteszünk, ami rank hárul, akár Dabis Attila részéről, akár ügyvédje részéről. A magunk ugyének tekintjük, nincsen külön Dabis Attila-ügy, ez az SZNT ügye.”

A szervezők a jövőre nézve már meg is fogalmazták a rendezvény jelmondatát: Jövőre még többen leszünk!

Ezzel kapcsolatosan olyan vélemények is elhangzottak, hogy a rendezvénynek nagyobb sikere lenne, például, Csíkszeredában, Sepsiszentgyörgyön vagy akár Udvarhelyen, mivel itt nagyobb számban élnek magyarok, mint Marosvásárhelyen

Megérdeztük az SZNT elnökét, hogy figyelembe vesznek-e egy ilyen veleményt a jövőre nézve?

“Nincs semmi akadálya annak, hogy a csikszeredaiak vagy a sepsiszentgyörgyiek bármilyen rendezvényt megszervezzenek a Székely Szabadság Napján. Viszont ha ez az üzenet arról szól, hogy menjük ki Marosvásárhelyről, hogy adjuk fel, amit Marosvásáhelyen elértünk, akkor NEM TESSZÜK MEG! Marosvásáhely Székelyföld fővárosa. Marosvásáhely Székelyföld kiszakithatatlan része, s nem képzelhető el a jövője sem másként, mint Székelyföld fővárosaként. Hogyha erről szól ez a javaslat, hogy válasszuk az önfeladást Marosvásárhelyről, akkor az üzenet csupán egy szóból áll: NEM!”, hangsúlyozta Izsák Balázs.

Az SZNT elnökét a részévételi arányról is megkérdeztük:

“Próbáljuk elkerülni a számháborúkat, ugyanis, aki belebocsátkozik ebbe a számháborúba valami rejtett tartalmat takar. A hatóságok csökkenteni próbálnak, a szervezők természetesen többet mondanak. Tegyük félre ezeket a számokat és mondjuk azt, hogy sokan voltunk, ez nem kérdőjelezhető meg, és a jövőnben még többen leszünk!, mondotta.

A Székely Szabadság Napja alkalmából nyilt levélben üdvözölte a szervezőket és a részvevőket a Szabad Emberek Pártja (POL).

Arra a kérdésre, hogy a POL gesztusa hozzájárul-e a dialógus megnyitásához a román hatóságokkal, igy válaszolt:

“Először fordul elő a Székely Nemzeti Tanács újraalakulása óta, 2003-tól, hogy egy román párt üdvözli a rendezvényünket és ennek kapcsán próbálja megfogalmazni a közös célokat, amelyek bennünket összekötnek. Ezt egy fontos eredménynek tartom”, vélte Izsák Balázs.

Arra kérdésre válaszolva, hogy a Március 15-i ünnepre feldiszithető-e egy város, jelen esetben Sepsiszentgyörgy, nemzeti színű szalagokkal a román nemzeti lobogó kitűzése nélkül, Balázs Izsák megjegyezte:

“Nem vagyok jogász, nem megyek bele ennek az elemzésében, megbizom Szepsiszentgyörgy jogászaiban, a város vezetésében. Nem hiszem, hogy ezzel törvénytelen dolgot követtek volna el. Én mindeképpen mellettük állok.

Kérdésünkre, hogy Március 15-e alkalmából magyarországi hivatalosságok is jönnek-e Székelyföldre, Izsák Balázs leszögezte:

“Március 15-e a magyarok nemzeti ünnepe, minden városban, minden településen, ahol magyarok élnek, Magyarországon és az elszakitott területeken ünnepel a magyarság. Ilyenkor a vezető politikusok valahol megjelennek. Ez az ünnep alapvetően különbözik a Székely Szabadság Napjától, amikor mi azt mondjuk, hogy jöjjön mindenki, aki ettud jönni Marosvásárhelyre”.

Ilyen összefüggésben, megkérdeztük azt is az SZNT elnökétől, hogy a Székely Szabadság Napja alkalmából szervezett rendezvényeken miért nem vesz részt az RMDSZ elnöke?

“Ha valami fenntartása volt, akkor remélem, hogy a mostani rendezvény is eloszlatta azt. Én minden évben elküldöm a meghivókat és a jövőben is igy fogok eljárni. Az idén is küldtünk meghivót Kelemen Hunornak és a jövőben is megtesszük”, válaszolta.

Beszélgetésünk végén, Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács elnöke azt is elmondta, hogy Március 15-ét Marosvásárhelyen ünnepeli.
Az interjút készitette: Balázs Magdolna
Foto:ittHon.ma

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.