0 0
Read Time:1 Minute, 39 Second

Ez év március 8-án és 9-én, a román kormányon belül müködő Fenntarható Fejlődési Főosztály meghivására, Jeffrey D. Sachs professzor, akit a New York Times a világ legbefolyásosabb közgazdászának nevezett, Romániába látogatott.

A magas rangú vendég kifejezésre jutatta hosszú távú együttműkődési  készségét  a központi, helyi intézmények, valamint az egyetemi és az üzleti szféra képviselőivel.
Jeffrey D. Sachs és Borbély László találkozott Eugen Orlando Teodorovici pénzügyminiszterrel, akivel elemezte Románia szerepét nemzetközi téren.

A megbeszélésen a felek egyetértettek abban, hogy stabil, fenntartható fejlődést támogató politikákat kell alkalmazi az energiafelhasználás és új technológiák terén.

Egy közös sajtóértekezleten Jeffrey Sachs és Borbély László külön kihangsúlyozta az Agenda 2030 fenntartható fejlődési keretstratégia gyakorlatba ültetésének, a civil szervezetek, vállalatok és közintézmények, valamint az Európai Unió tagállamai közötti szoros együttműködés fontosságát.A felek megerősitették az innováció szerepét,   valamint a román társadalom paradigmaváltásának szükségességét.

“A 2030 Agenda célja a globális gazdasági rendszer kiépitése az új technológiák és a megújuló energiaforrások alkalamzásával, illetve a szegénység csökkentése. A következő időszak nagyon fontos a fenntartható fejlődési keretrendszer gyakorlatba ültetése szempontjából és Románia fontos szerepet tölthet be regionális szinten”, mondotta a sajtóértekezleten az amerikai közgazdász.

Borbély László, a Fenntartható Fejlődési Főosztály koordinátora kifejtette: “A fenntartható fejlődés nagyon fontos Románia számára és idővel bebizonyitjuk, hogy valóban törekszünk e folyamat megvalósitására. Meggyőződésem, hogy a tartós fejlődés Románia prioritását képezi a jövő évben, amikor félévre átveszi az Európai Unió Tanácsának elnökségét”.
A két napos, romániai látogatása során Jeffrey Sachs és Borbély László több megbeszélét folytatott a központi, helyi intézmények, az üzleti szféra és a civil társadalom képviselőivel, valamint a bukaresti Közgazdasági Akadémia és a kolozsvári a Babes-Bolyai Tudományegyetem Földrajz Karának tanáraival és egyetemistáival. E két találkozón megerősitést nyert az oktatás és az innováció szerepe a román gazdaság fenntartható fejlesztésében.

Március 9-én, pénteken, a Babes-Bolyai Tudományegyetemen, Jeffrey Sachs ismert amerikai közgazdászt Doctor Honoris Causa cimmel tűntették ki az ENSZ fenntartható fejlődési célkitűzéseinek végrahajtásában, valamint  a világ gyengén fejlett országaiban pusztitó szegénység és éhezés leküzdéséért tett erőfeszitésekben betöltött szerepéért.

A Fenntartható Fejlődési Főosztály sajtóközleménye

 

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.