0 0
Read Time:1 Minute, 26 Second

Többek között tankok szállítására is alkalmas vasúti hidat építenének, több állomást pedig a katonai felhasználás követelményeit figyelembe véve újítanak fel.

Öt, részben katonai célú vasútfejlesztési projektre szeretne uniós pénzt szerezni a kormány. Az egyik egy új vasúti híd építése a Gubácsi híd helyett – írta meg a hvg.hu. A lap által szemlézett határozatból kiderül, hogy a kormány részben az Európai Hálózatfinanszírozási Eszköz nevű uniós pénzügyi alapból finanszírozná a katonai célú vasútfejlesztési programot.

Nem tudni, mire készül a propaganda szintjén “békepárti” Fidesz-kormány, de a Lázár János építési és közlekedési miniszter nevével fémjelzett projektben hangsúlyosan megjelenik a katonai felhasználás:

Szolnok állomásának átjárhatóságát a polgári mellett katonai felhasználás követelményeknek megfelelően fejlesztenék.

A rossz állapotú Gubacsi vasúti hídtól északra új hidat építenének a Ráckevei-Duna fölött. A fejlesztéssel “lehetővé válik nagyobb tömegű katonai rakományok vasúton való eljuttatása a Csepeli Szabadkikötőbe”.

Tata vasútállomás mellé új rakodót kívánnak építeni, amihez “környezetvizsgálati hatástanulmányt és engedélyezési terveket” készítenek elő.

A vasúti infrastruktúra polgári-védelmi kettős felhasználásra való alkalmassá tételének előkészítéséhez kérnek pénzt a magyar vasúthálózat azon állomásain, amelyek a transzeurópai törzshálózat részét képezik. Ezek Szob, Felsőzsolca, Szikszó, Forró-Encs, Hidasnémeti, Cegléd, Szolnok, Szajol, Kisújszállás, Demecser, Záhony, Mezőtúr és Békéscsaba.

Esetleges NATO-felhasználáshoz jelenlegi állapotában gyenge hidak átépítését, teherbírás-növelését tervezik a polgári és katonai igények figyelembe vételével. Összesen 18 ilyen híd van az ország több főútján.

A Lázár János által előkészítendő beruházások 59 milliárd forintunkba kerülnének, a fennmaradó 48 milliárdot az Unió állná.

A kormány felszólította a minisztert, hogy szeptember 21-éig nyújtsa be a javaslatokat az Európai Hálózatfinanszírozási Eszköz 2023. évi Katonai mobilitás pályázatára. Amennyiben az Európai Bizottság támogatja az Orbán-kormány terveit, akkor Lázár feladata lesz előkészíteni egy a szükséges feladatokról és azok finanszírozásáról szóló előterjesztést.

Forrás: alfahir.hu

Foto: Alfahir.hu

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.