0 0
Read Time:2 Minute, 0 Second

Kelemen Hunor miniszterelnök-helyettes, RMDSZ-elnök a Szövetség kormányzati prioritásairól és Székelyföld autonómiájáról beszélt a G4Médiának napokban adott videointerjúban.

A miniszterelnök-helyettes kijelentette, hogy „az autonómia kifejezés bosszantja a románokat és meg kell vizsgálni, hol tévedett a magyar kisebbség, amikor ezt a szót használta”. Kelemen Hunor azt is elmondta, hogy jómaga inkább a szubszidiaritásról és az államreformról beszél.

„Tehát meg kell vizsgálnunk, hogy hol tévedtünk a szóhasználat során, aminek következtében félreértik szándékainkat, mert ha nincs párbeszéd a románok és a magyarok között, nincs hogy elkerüld ezeket a félreértéseket. Én a szubszidiaritásról és államreformról beszélek. Mit jelent a szubszidiaritás? Azt jelenti, hogy a döntéseket minél közelebb kell hozni a helyi közösséghez, és ez érvényes minden közösségre nézve”, fogalmazott az RMDSZ-elnök.

A miniszterelnök-helyettes mgjegyezte: A helyi vagy egyetemi autonómia senkit sem zavar, de ha területi autonómiáról van szó, mindenki az égig ugrik és keményen reagál.

“Az autonómia soha nem jelent elszakadást, nem egy kísérlet a román állam egységének megdöntésére, annak területi integritásának megbontására. Kollégáim, én és azok, akik utánunk fognak jönni az RMDSZ-ben, soha nem javasoltunk mást, mint szubszidiaritást, a szubszidiaritás alkalmazását, ennek az elvnek – mondjuk úgy – eléggé hangsúlyos alkalmazását. De nem mást. Soha nem mondtuk, hogy másvalamire volna szükség”, fűzte hozzá.

Arra a kérdésre, hogy még érvényes-e az RMDSZ által a két kisebb romániai magyar párttal, az Erdélyi Magyar Néppárttal (EMNP) és a Magyar Polgári Párttal (MPP) 2018-ban aláírt dokumentum – mely szerint az autonómia kivívása a három romániai magyar párt közös, elsődleges politikai célja -, Kelemen Hunor leszögezte, „a dokumentum aláírói közül senki nem vonta vissza az aláírását, ám nem tehetsz valamit a többség ellen”.

Kelemen Hunor elismerte, hogy a következő időszakban nem kerül terítékre Székelyföld autonómiájának kérdése. Jelenleg az RMDSZ-nek és a koalíciónak, melynek tagja, más prioritásai vannak.

„A következő periódusban más prioritások vannak, később meglátjuk, mit kezdünk ezekkel a projektekkel, hogyan érvelünk, és milyen partnereket találunk ahhoz, hogy gyakorlatba ültessük a szubszidiaritás elvét. Nagyon fontos számomra, hogy ki dönt a közösséghez nagyon közel álló kérdésekben. A közösség vagy a központ? A központ, amelynek nagyon sok esetben – most már Önök is tudják, és én is tudom – fogalma sincs arról, hogy mi torténik helyi szinten. Különböző okokból nem vitatjuk, hogy ez jó vagy sem. És akkor lehetővé kell tenni a közösség számára, hogy saját maga döntsön az őt érdeklő kérdések túlnyomó többségében”, nyilatkozta a G4Médiának Kelemen Hunor.

Forrás: G4Media.ro

Forditotta: Péterfy Tünde

Foto: g4media.ro

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.