0 0
Read Time:1 Minute, 59 Second
article
Sándor Krisztina

Ez év október 25-én, Marosvásárhelyen román-magyar konferenciát tartottak az autonómia ügyében, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) és a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) kezdeményezésére.

Egy nappal a konferenciát megelőzően, Sándor Krisztina, az ENMT ügyvezető elnöke az esemény lezajlásával és a meghivottakkal kapcsolatos kérdésünkre hirportálunknak az alábbiakat nyílatkozta:

“A mostani konferencia gyakorlatilag egy sorozatnak a folytatása, ugyanis a tavaly novemberben Sepsiszentgyörgyön szerveztük meg az első román-magyar konferenciát az autonómia témakörében és annak a folytatása lesz ez a vásárhelyi alkalom is. Fontosnak tartom, hogy időről-időre szakértők és politikusok közösen beszélgessenek a minket a leginkább foglalkoztató kérdésekről, mint amilyen az autonómia és az ehhez kapcsolódó tervezetek, amiről az elmúlt időben sok szó esett, valamint a regionalizáció és föderalizáció. Az igazság az, hogy a mostani konferenciára nem sikerült annyi román előadót elhívni, amennyit terveztünk. Elég sokan obiektiv okok miatt, de ugyanakkor az is közre játszik, hogy állemelnökválasztási kampány van, s ilyenkor mindig egy kicsit kényesebb a román-magyar viszonyról és főleg az ilyen témákról beszélni, mint az autonómia vagy a föderalizmus. Ezért ez a konferencia több külföldi vendéget sorakoztat fel, akikkel tulajdonképpen közösek a témáink, hiszen ott lesz egy baszk, egy Aland-szigeti politikus, illetve szakértők, olyanok, akik az autonómia kérdésében konkrétabb tapasztalatokkal rendelkeznek már és ilyen tekintetben szakmailag sokkal többet hozzátudnak tenni ahhoz, amit mi most tudunk. Brüsszelből részt vesz úgyszinén Davyth Hick, az Európai Nyelvek Egyenlsőgéért Hálózat főtitkára is. Másrészt, több RMDSZ-es képviselőt is meghivtunk, elsősorban azokat, akik foglalkoztak az RMDSZ autonómia tervezetével, sajnos egyikük sem tudott pozitiv választ adni a meghívonkra,  úgyhogy nélkülük zajlik az a politikusi kerekasztal, amelyre gyakorlatilag a konferencia végén kerül sor. Ezt megelőzően többnyire szakértők, tehát nem politikusok, értekeznek az autonómiáról, amelyre az RMDSZ nem tudott képviselőt küldeni. Ott lesz viszont a Polgári Párt elnöke, Biró Zsolt, aki fel is szólal a kerekasztalbeszélgetésen. Az előadók közül – a kerekasztal beszélgetést megelőzően – előadást tartanak az erdélyi magyar politológusok közül Bakk Miklós, Bodó Barna, a külföldiek közül Romából, Andrea Carteny történész, a Római Egyetem professzora, illetve az emlitett Oland szigeti és baszki politikusok, akik elsősorban a saját tapasztalaik nyomán járulnak hozzá a konferencia munkájához. Jelen lesz Adrian Selmenci Bukarestből, aki az ActiveWatch jogvédő szervezetnek a pojektmenedzsere és úgy bukaresti szemszögből, mint jogvédőként is előadást tart a román-magyar viszonyról, főként az érvényben levő törvényeink alkalmazása tekintetében”.

 Az interjút készítette: Balázs Magdolna

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.