0 0
Read Time:1 Minute, 13 Second

A Maros megyei Gernyeszegen megnyították a romániai postások egyedülálló múzeumát. Deák Anna, a helyi posta igazgatójának köszönhetően nyílt meg a múzeum jellegű tárlat, aki az évek során számos tárgyat, dokumentumot és fényképet gyújtött össze, amelyek hűen mutatják be, hogy mit jelentett postásnak lenni a múltban.

„Harminc éve dolgozom a Postahívatalnál és ez idő alatt sok mindent megőriztem, abbóli meggondolásból, hogy valamikor még szükség lehet mindezekre”, nyilatkozta Deák Anna az Agerpres hírügynökségnek, megjegyezve, hogy meglepődve tapasztalta, hogy az országban nem létezik egyetlen postamúzeum sem.

A gernyeszegi postahivatal keretében kialakított múzeumban megtekinthető két, postás egyenruhába felöltöztetett manöken, munkaasztalok, a postán kitöltött cédulák, nyomtatványok, lajstromok, a vonattal érkező levelesláda, valamint, régi lottó-reklámok – pédául egy Dacia nyerésére – korabeli újságok, magazinok.

„A postások egyenruhája az 1970-es évekből, a kommunizmus idejéből származnak (…) A múzeum legrégebbi tárgyai között látható a telefon, a tinta, a bélyegző, külömböző iratok. Az iktatókönyvek 1964-ből valók, akkoriban mindent kézzel kellett nyilvántartásba venni, megvannak a régi papírpénzeink is. Mindent, ami itt látható, használtunk, kezdve a mérlegtől, ami a csomagok lemérésére szolgált. A bélyegeket – pontosan úgy, ahogy kiraktam – így adtuk el. Minden hiteles. Megvannak a régi újságok is, mint például a “Scânteia”, a magyar nyelvű újságok, a “Fotbal” magazin, a “Cinema” magazin. Itt fizették az emberek a Rádió-TV díjat, megvannak az akkori nyomtatványok is. A posta összekötő elem volt, hiszen minden azon keresztül érkezett, ezért fontos része volt a mindennapi életnek”, magyarázza Deák Anna.

Sursa: ziarullumina.ro

Fordította: Székely Dénes

Foto: zi-de-zi.ro

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.