0 0
Read Time:2 Minute, 12 Second

Az elmúlt esztendő novembere végén a Hirek Határok Nélkül kétnyelvű (magyar-román) hirportál szerksztőségének tagjai a portál magyar és román barátaival és szimpatizánsaival együtt – főleg bukarestiek, de más településekből is – mintegy 80 kiló (hét zsáknyi) műanyag kupakot gyűjtöttek össze és adtak át a háromszéki Kilyén községben székelő L.A.B. Életmentő Kupakok Egyesületnek.

Röviden a L.A.B. Életmentő Kupakok Egyesületről és céljairól

Az egyesület egy Hargita megyei műanyag-újrahasznositó/feldolgozó cég közreműködésével értékesiti az összegyűjtött kupakokat és ezek árából beteg vagy szegény sorsban élő gyermekeket segit.

Decemberben több mint 60 háromszéki szegény családnk segitettek az egyesület által, a Love to Dance (Szeretek táncolni) Egyesülettel karöltve és a sepsiszentgyörgyi Gyermekpalota, illetve a Kiwanis Klub támogatásával inditott jótékonysági kampányba bekapcsolódott számos adományózónak köszönhetően.

„Körülöttünk számos nehéz sorsban élő ember van és lakáshiány miatt dobozokban is élnek”

 Molnár Enikő moderntánc-oktató, a jóyékonysági akció egyik koordinátora, a webradio.ro portálnak elmondta, hogy tevékenységükkel a nehéz megpróbáltatások közepette élő, sok gyermekes családokat segitik, noha a szülők szorgalmas, dolgos emberek, nem rabjai az italnak.

„Olyan családok vannak, amelyekhez már öt-hat éve járok és most is, a karácsonyi ünnepek alkalmából sem tehetem, hogy ne gondoljak rájuk. Ezekhez a családokhoz – amelyek a Kovászna megyei Sespibodokon, Mikóújfaluban, Oltszem faluban és Málnáson élnek – minden évben ellátogatok, de minden alkalommal újabb családokkal bővül listánk. Sepsibükszádon, például, öt gyermekes családot segitünk, a tavaly a család legfiatalabb tagja egy nyolc hónapos csecsemő volt. Sokan nagyon nehezen élnek, jártam a házukban, egyesek dobozokban laknak. A sepsibükszádi család háza nem nagyobb egy panel konyhánál”, magyarázta Molnár Enikő.

„Odafigyelünk a segélyek felhasználására”

 „A családok kiválasztásakor odafigyelünk, hogy ezek tagjai dolgos emberek és ne szeszesitalfogyasztók legyenek. Előbb leellenőrizzük őket, érdeklődünk róluk szomszédjaiktól, megkérdezzük a Polgármesteri Hivatalt is, hogy hogyan jutottak ebbe a helyzetbe. Nem teszünk felesleges erőfeszitést, mivel egy részeges család esetében a gyermekek úgysem részesülnének a segélyből, mivel a szülők mindent eladnak és szeszesitalt vásárolnak.  Az elmúlt években mintegy 60-70 családhoz látogattunk el a karácsonyi ünnepek alkalmából és ugyanennyit szeretnénk segiteni az idén is. Sepsiszentgyörgyi, kilyéni, szépmezői, maksai, sepsibükszádi, mikóújfalui, málnási, nagybaconi, magyarhermányi, bodoki és biharfenyvesi családokhoz megyünk, de Szovátán, valamint Hargita és Máramaros megyékben is van náhány család, amelyeket segitünk”, mondotta Bács Emese, a L.A.B. Életmentő Kupakok Egyesület elnöke.

„Mindegyik család élelmiszerekből és személyi higiéniai termékekből álló csomagot kap, illetve öltözetet, lábbelit és játékokat. Ezen kivül az adományozók külön csomagokat is ajándékoznak nekük”, nyilatkozta Bács Emes az ”Observatorul de Covasna” lapnak.

A magyar és román önkéntesek, valamint a Hirek Határok Nélkül hirportál szerkesztőségének tagjai örömmel nyugtázták, hogy csatlakozhattak szerény gesztusukkal a segélyakciók megszervezéséről, filantrópikus és oktató jellegű tevékenységéről  hires  L.A.B. Életmentő Kupakok Egyesület erőfeszitéséhez.

Foto: liget.ro

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.