0 0
Read Time:3 Minute, 46 Second

Ezzel a témával zárult a 23. tusványosi nyári szabadegyetem, amely az idén a „Tusványos – a világ közepe” mottó jegyében zajlott. A hagyománynak megfelelően, Orbán Viktor miniszterelnök és Tőkés László volt református püspök két és fél órás előadása zárta az ötnapos, a becslések szerint negyvenezer érdeklődőt vonzó rendezvénysorozatot, tájékoztatott a  vilag@hetivalasz.huportál.

Orbán Viktor miniszterelnök a gazdasági váslággal kezdte beszédét, amely szerinte csak a nyugati világ válságát jelenti, hiszen „Ázsia szépen fejlődik most is”. A kormányfő szerint Európa a mai napig a második világháború árnyékában él, mivel nem nézett szembe olyan kudarcokkal, mint például az európai alkotmány megalkotására irányuló kísérlet elbukása (az EU-alkotmányt 2004 októberében kormányközi szinten elfogadták, de 2005-ben Franciaország és Hollandia népszavazáson elutasitotta – szerk.) és képtelen belátni, hogy „a nemzetek nem akarnak összeolvadni egymással”. A válságra nincs központi megoldás, a nemzeteknek maguknak kell legyőzniük a problémáikat – tette hozzá a miniszterelnök, kijelentve: a hiedelmekkel ellentétben ez nem vezet a fasizmus újjáéledéséhez. Orbán Viktor szerint erkölcsi fordulatra is szükség van, a nyugat nem nézheti le a keletet, a szuverenitásukkal élni kívánó országokat. A válság természetéről szólva elmondta: az euróválság felelőseit nem merik megnevezni. „Az Európai Unió és a bankok azt hiszik, egyedül ők nem felelősek semmiért”. „Az európai válság Brüsszel válsága” – jelentette ki a kormányfő, hangsúlyozva ugyanakkor, hogy nem szabad megtagadni Nyugat-Európát sem, mert „egy kontinenshez, egy gazdasági rendszerhez tartozunk”. Másrészt, a Jobbik EU-ból való kilépést szorgalmazó kijelentéseire Orbán Viktor burkoltan igy válaszolt: az „teljes félreértés”, Európának is ki kell kerülnie a válságból, csak közben hagynia kell Közép-Európát, hogy ehhez a saját útját járja. A miniszterelnök szerint a jelenlegi válságból Közép-Európa győztesen kerülhet ki, ha nem lép arra az „életveszélyes” útra, mint a nyugati országok, amelyek az államadósság növelésével próbálták megakadályozni a válság elmélyülését. Orbán Viktor szerint most nehezebb a feladat, mint 1989-90-ben, amikor azon versenyzett mindenki, hogy tud nyugatiasabb lenni. „Most nincs kit utánozni, nekünk kell a válaszokat megtalálnunk” – mondotta, ami szerinte nem rossz, hanem „óriási lehetőség”, szabadság. A kormányfő kitért arra is, hogy „Európának szövetségesekre volna szüksége”, megjegyezve: az Európa és Oroszország közti stratégiai együttműködés erősödni fog, irja a hetivalasz.hu.

„A múlt kísértetei itt ólálkodnak szerte a Kárpát-medencében”
A „Heti Válasz” honlapja szerint, Tőkés László püspök csaknem egyórás beszédében elmondta: „az emberek egyre inkább elfordulnak a politikától, mert a politika is elfordul az emberektől”. Mint hozzátette: „nem könnyű a jelenlegi nacionalista közegben politizálni, a múlt kísértetei itt ólálkodnak szerte a Kárpát-medencében”. A volt református püspők egyben kihangsúlyozta: „ki kell állni a Székely Mikó Kollégium, a marosvásárhelyi egyetem és minden elorozott tulajdon visszaszerzéséért, mert amiről nem mondunk le, az még visszaszerezhető”. Az autonómiáról szólva azt mondta: amellett, hogy „létkérdés, népünk boldogulásának előfeltétele”, gazdasági szempontból is fontos, Katalónia és Dél-Tirol az élő példa erre. Az Európai Parlamenti képviselő, az Erdélyi Magyar Néppárt tiszteletbeli elnöke  Orbán Viktor támogatását kérte az autonómiatörekvésekben és az erdélyi magyar pártok összefogásának, megújulásnak az eléréséért tett erőfeszitésekben. Az RMDSZ-szel és az MPP-vel való összefogásra vonatkozó kérdésekre Tőkés László  megjegyzte, hogy amennyiben az MPP-ben a személyi okok elhárulnak, az EMNP és az MPP összefog. Az RMDSZ-re utalva viszont kifakadva azt mondta: „korrupt vezetőkkel, értsék meg, nem lehet összefogni”, „el tudják képzelni, hogy Orbán Viktor összefogjon Gyurcsány Ferenc-el?”
Magyar-román viszony orbáni szemszögből
A „Heti Válasz” online portálja szerint Orbán Viktor saját maga is bevallotta, hogy nagy meglepetést érzett, mikor ráébredt: Magyarország és Románia egyaránt azért küzd, hogy ne szakadjon le végérvényesen Közép-Európától. „Az elmúlt 7-8 évben Románia közelebb került Magyarországhoz”, modotta a kormányfő, hozzáfűzve: a „közép-európai siker” részesévé vállását azonban a jelenlegi román belpolitikai fejlemények kockáztatják. „Aggodalommal tölt el, amit látok” – jelentette ki. Kérdésre válaszolva elmondta: „nekem nem egyértelmű, mi az RMDSZ”, és elismerte, hogy szimpatizál az EMNP-vel, de hangsúlyozta: nem akar konfliktusba kerülni azokkal a magyarokkal sem, akik az RMDSZ-re szavaztak a júniusi román helyhatósági választásokon és – a választás eredményei szerint – most többségben vannak. Az erdélyi magyar pártok összefogására vonatkozó kérdésre igy válaszolt: néha nehéz eldönteni, milyen összefogásokba érdemes belemenni, és melyekből kell kimaradni.  A magyar és az új román kormány viszonyáról azt mondta: „bármilyen meglepő, mi a hazafias kormányokkal tudunk jól együttműködni”. A miniszterelnök ezért kíváncsi, hogy hazafias vagy internacionalista kormánya lesz-e Romániának. Németh Zsolt külügyminisztériumi államtitkár, a 23. tusványosi szabadegyetem és diáktábor utolsó hivatalos előadásának moderátora összefoglalásul elmondta: „szemmel láthatóan új helyzetben vagyunk, újratervezésre van szükség”. Az is látszik, – tette hozzá – hogy Közép-Európa nem a probléma, hanem a megoldás része lehet. „Tusványos és Közép-Európa is a világ közepe” – zárta szavait. (2012 július 29)
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.