0 0
Read Time:3 Minute, 16 Second
zombor-gabor(960x640)
Zombor Gábor
Forrás: www.hir24.hu

“Gyakran előfordul, hogy az erdélyiek nem a román, hanem a magyar egészségügyi ellátást veszik igénybe, ami viszont nem túl szabályos, bár a kórházak ezt mégis megoldják valahogy, jelentette ki a Magyar Nemzetnek Zombor Gábor, akit a Népszava idéz. Az egészségügyért felelős államtitkár szerint a jelenség oka, hogy a határon túl már alig maradt magyarul beszélő orvos és ápoló, ezért a határon túliak sokszor nem is tudják megértetni panaszaikat. A politikus szerint a romániai magyarok ellátását ezért egy ottani, intenzív és sürgősségi osztállyal rendelkező kórház felépítésével és működtetésével lehetne megoldani, és a kormány éppen ezt tervezi. Az állami finanszírozásból, Romániával együtt működtetett intézmény életmentő megoldás lehet az ottani betegeknek, nyilatkozta Zombor.

A bukaresti egészségügyi minisztériumban nem hallottak a magyar államtitkár által bejelentett kórházról, amelyet állítólag közösen működtetne a két állam. A minisztérium sajtóosztálya a Népszava megkeresésére elmondta, „nem volt és nincs ilyen egyeztetés, eddig nem is volt tudomásunk erről a szándékról”. Nicolae Banicioiu egészségügyi miniszterhez sem hivatalos, sem informális megkeresés nem érkezett e tárgyban.

A hír felkeltette a romániai magyar sajtó érdeklődését is. A maszol.ro kolozsvári portál megszólaltatta Cseke Attila volt egészségügyi minisztert. Az RMDSZ szenátora elmondta, hogy Romániában bejegyzett alapítványokon, egyesületeken vagy egyházakon keresztül jogilag lehetséges egy romániai kórház magyarországi finanszírozása, ám szerinte a magyar egészségügyi államtitkár indoklása felháborító. “Nem tudom, honnan vette Zombor Gábor azt az információt, hogy Erdélyben már alig vannak magyar orvosok és ápolók. Ha ez valóban így hangzott el, akkor ez egy nagyon szerencsétlen indoklás. Maholnap az lehet az üzenete, hogy minden erdélyi magyarnak Magyarországon kell orvost és kórházat keresnie, mert Romániában már nincsenek magyar szakemberek”, fogalmazott.

Cseke Attila a portálon keresztül azt üzente a magyar közéleti szereplőknek, hogy ha kérdésük, problémájuk van az erdélyi magyar közösséggel kapcsolatban, akkor forduljanak a közösség érdekvédelmi szervezetéhez, az RMDSZ-hez. “Másfelől a helyszínen kellene tájékozódniuk, ne hallomásból vett információkra alapozzák döntéseiket”, jelentette ki. A Bihar megyei képviselőtől megtudtuk azt is, hogy a Királyhágó-melléki Református Egyházkerület már régóta tervezi egy református kórház felépítését Nagyváradon. Az egyház ehhez budapesti támogatást is kért, amire ígéretet is kapott. “Ha ennek a kórháznak a megépítését támogatná a magyar állam, azt csak üdvözölni tudom” – mondta Cseke Attila.

A Népszava megkereste Székely Ervin volt egészségügyi államtitkárt is, aki szerint elméletileg akár az is lehetséges, hogy a magyar állam kórházat építsen Romániában. Gyakorlatilag azonban bonyolultabb a helyzet. A finanszírozást ugyanis nem a román büdzséből fedezik, hanem a külön költségvetéssel rendelkező egészségügyi biztosító pénztár (CNAS) biztosítja azoknak az intézményeknek, amelyekkel szerződéses viszonyban áll. A biztosítóval bárki köthet, ugyancsak elméletben szerződést, de azt államtitkári tapasztalatából is meg tudja erősíteni, hogy a biztosító „nem szeret fizetni”, nem annyira egyszerű ez a szerződéskötés.

De nem ez az egyedüli probléma. Kórházat is bárki építhet, nincs erre vonatkozó jogi tiltás, ha beszerzi hozzá a szükséges engedélyeket, ami a helyi szereplőknek is kemény dió. Ennél nagyobb dolog azonban az akkreditáció, ami jogosulttá teszi az intézményt a gyógyításra. Ezt nagyon szigorú feltételekhez kötik. Volt már Romániában például egy osztrák magánkórház kezdeményezés, ők végül nem kapták meg az akkreditációt és kivonultak. Az akkreditáció megszerzése után következhet a szerződéskötés a pénztárral, amely nyugodtan mondhatja, hogy „Rendeltem én kórházat? Nem. Ha építettétek, finanszírozzátok.” Persze, megvalósítható dologról van szó, ha közös akarattal, egyeztetve jön létre, mondta Székely.

A Népszava megpróbálta elérni a CNAS elnökét, Vasile Ciurchea, de nem sikerült. A bukaresti román rádió magyar adásának azonban azt nyilatkozta, hogy még csak nem is hallott a tervről, nemhogy megkeresték volna. Ciurchea azt mondta, hogy amennyiben egy kórház a működéséhez szükséges minden törvényes feltételnek eleget tesz, akkor ő szerződést fog vele kötni.

A volt egészségügyi államtitkár, Székely Ervin a lapnak nyilatkozva nem zárta ki azt a lehetőséget sem, hogy Budapest netalán úgy képzeli el ezt  a kórházalapítást, hogy nem a szokványos finanszírozási rendszerben működne, hanem valamiféle speciális, direkt állami költségvetésből érkező pénzből. Ehhez viszont elengedhetetlen a román kormánnyal való egyeztetés és megállapodás.  Ez másképpen kivitelezhetetlen, szögezte le.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.