0 0
Read Time:1 Minute, 14 Second

132445_hus2A döntés sok magyar vállalkozásnak jelent újabb piaci lehetőséget. Az USA elismerte a magas szintű magyarországi élelmiszer-biztonságot.

Az Amerikai Egyesült Államok kiegészítette a Magyarországról exportálható hústermékek listáját, közölte a Földművelésügyi Minisztérium. A közlemény szerint Magyarország már friss és fagyasztott húst, valamint nem hőkezelt húskészítményeket is szállíthat az USA-ba. Az amerikai Mezőgazdasági Minisztérium Élelmiszer-biztonsági Ellenőrzési Szolgálata az új exporttermékek mellett a korábban jóváhagyott termékekre is ismét kiadta a szállítási engedélyt. Ezek a teljesen hőkezelt, valamint a hosszan érlelt sertéshústermékek. A mostani döntés az exporttermékekre vonatkozó eljárásrendben is könnyítést jelent, ugyanis az amerikai élelmiszer-biztonság nemrég elfogadta az újonnan jóváhagyott termékekre vonatkozó exportbizonyítvány-mintákat. Így vált lehetővé a teljesen hőkezelt, valamint hosszan érlelt sertéshústermékek mellett a magyar előállítóknak a friss és fagyasztott hús, és a nem hőkezelt hústermékek kivitele is az Egyesült Államokba. Az élősertés-szállítással kapcsolatos egyeztetések még tartanak Magyarország és az USA között.
Gombos Zoltán, a mezőgazdasági minisztérium élelmiszerlánc-felügyeleti főosztályának vezetője az MTI kérdésére elmondta, a nem hőkezelt termékek körébe tartoznak például a különböző érleléseken átesett termékek, kolbász- és szalámifélék. A teljesen hőkezelt termékre példa a dobozos sonka, hosszan érlelt húskészítmény pedig például az érlelt, pácolt nyers parasztsonka, de ilyen a téliszalámi is. Azzal, hogy magyar nyers termékek is bevihetők az Egyesült Államokba, az amerikai élelmiszer-biztonságért felelős hatóság elismeri: a magyar élelmiszerlánc-biztonság olyan fokú, hogy akár nyers húsok exportjára is lehetőség van Magyarországról.
Így gyakorlatilag megszűntek azok a korlátozások, amelyeket a szlovákiai sertéspestis miatt léptettek életbe még korábban,  emelte ki a főosztályvezető.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.