0 0
Read Time:4 Minute, 54 Second

HRF-edit-300x222A magyar demokrácia leépülésének a megállítására és a vélhetőleg Oroszország által pénzelt szélsőséges pártok, mint a Jobbik előretörésének a megakadályozására egy sor javaslatot fogalmaz meg Barack Obama amerikai elnöknek a Human Rights First (HRF) nemzetközi emberi jogi civil szervezet jelentése, tájékoztatott a www.nol.hu.

A jelentés szerint a Jobbik és a görög neonáci Arany Hajnal már nem az Európai Unió belső problémája, hanem az Egyesült Államoké is.

A „Mi nem vagyunk nácik, csak…” című jelentés 130 oldalának több mint fele Magyarországgal foglalkozik. (A cím, illetve a mottó Füzessy Zsolt jobbikos szóvivő egyik megszólalására utal: „Mi nem vagyunk nácik vagy rasszisták, csak a cigányokkal baj van, és erről beszélnünk kell.)

A HRF szerint a Jobbik felemelkedése (illetve Görögországban az Arany Hajnalé) nemcsak a gazdasági válság eredménye, hanem a kormányzat mulasztása is. A HRF emlékeztet rá, hogy egy sor, diktatórikus múlttal rendelkező országban – Olaszország, Spanyolország, Portugália – nem futott be olyan karriert a szélsőjobb, mint Magyarországon és Görögországban.

Magyarországon azonban a korrupciós botrányokba keveredett baloldal uralma után 2010-ben hatalomra jutott Fidesz és Orbán Viktor alatt a jogállam gyorsan leépült. A kormánypárt gyakran a szélsőséges Jobbik követeléseinek egy részét valósította meg. A HRF Orbánt az USA „problematikus szövetségeseként” mutatja be, aki egyre erősebb kapcsolatot ápol a putyini Oroszországgal.

A jelentés szerint a szélsőséges pártok – ezen belül is a Jobbik és az Arany Hajnal – lényegében a putyini Oroszország előretolt ötödik hadoszlopa, a céljuk, hogy belülről bomlasszák az Európai Uniót, enyhítsék, illetve akadályozzák az Oroszországgal szembeni szankciókat, legitimálják Oroszország krími és ukrajnai térhódítási kísérleteit, illetve megakadályozzák a NATO szövetségi rendszerének további kiterjesztését.

Ezen a ponton megjegyzi a HRF, hogy bizonyos feltételezések szerint a Jobbik pénzügyi támogatást kapott Irántól és Oroszországból, ami a HRF szerint mindenképpen alapos nyomozást érdemel.

A jelentés ajánlásában szerepel, hogy az USA kongresszusának kell az amerikai titkosszolgálatoktól adatokat kérnie arról, hogy pontosan milyen pénzügyi támogatásban részesül a Jobbik Oroszországból és Iránból, illetve arra sarkallják Barack Obama amerikai elnököt, hogy utasítsa az amerikai hírszerzés vezetőjét, hogy vizsgálják meg alaposan a szélsőséges pártok és Oroszország kapcsolatát. A HRF szerint az „ezzel foglakozó amerikai ügynökségeknek” információkat kell gyűjteni a magyar és a görög politikai és üzleti élet szereplőinek a korrupciós ügyeiről, azzal kapcsolatban, hogy ezek hogyan és miként támogatják a szélsőséges politikai erőket.

A jelentés emellett arra szólítja fel Obamát, hogy alkosson új stratégiát a magyar demokrácia leépülésének a visszafordítására, a jogállam, a független demokratikus intézményei, az átláthatóság erősítésére. Obamának a HRF az ENSZ szeptemberi közgyűlésén el kell ítélnie Orbán jobban teljesítő „illiberális” államokról szóló eszmefuttatásait, illetve leszögezni, hogy az autoritárius rendszerek milyen veszélyt jelentenek a békére és a fejlődésre.

Az amerikai elnöki kabinetnek emellett hatékonyan fel kell lépnie Magyarországon a támadott civil szervezetek, független médiumok támogatására, továbbá kommunikációs stratégiát kell kidolgozni azoknak a magyaroknak az eléréséhez, akik kizárólag a kormány által befolyásolt médiumokból kénytelenek tájékozódni.

A HRF jogvédő szervezet úgy véli, hogy a két nagy amerikai párthoz tartozó vezető politikusoknak kellene Budapestre látogatniuk, hogy elmagyarázzák a magyar kollégáiknak, milyen katasztrofális következményei lennének a demokrácia feladásának, irja a www.napi.hu.

Az USA és az EU vezetőinek éberebben kellene követniük az erősödő antiszemitizmust, a szélsőjobboldal növekvő befolyását és a demokratikus normák erodálódását Magyarországon, hangzik a jelentésben.

Az Orbán-kormány jó kapcsolatokat tart fenn Izraellel és aktív szereplője a NATO-együttműködésnek – ismeri el a civil szervezet dokumentuma, hozzáfűzve, hogy az antikommunista diák múltját hátra hagyó miniszterelnök 2010 óta az egyeduralom felé vezető útra terelte Magyarországot. Ismételten átvesz olyan politikai ügyeket, amelyeket elsőként a legnagyobb magyar radikális jobboldali párt, a Jobbik vet fel.

Magyarországon a Jobbik hozzásegítette Orbán Viktort ahhoz, hogy közelebb kerüljön az egyeduralomhoz, hogy felkarolja a jelenlegi államhatárokat vitató történelmi revizionizmust, és hogy megsértse az alkotmányos demokrácia és az emberi jogok európai alapértékeit. Néhány héttel ezelőtt erdélyi beszédében leszögezte, hogy Magyarország a vezetése alatt elutasítja a liberális demokráciát és elfogadhatónak tartja az illiberális államot.

A HRF ennek kapcsán kitér az új budapesti amerikai nagykövet körül kialakult vitára. Colleen Bell, akit Obama elnöknek tett szolgálatai jutalmaként jelöltek a posztra, vitathatóan szerepelt az amerikai szenátus külügyi bizottságának januári meghallgatásán. Azóta sem nevezték ki. A civil szervezet szerint profi nagykövetet kellene a magyar fővárosba küldeni, aki képes kezelni az USA kapcsolatait egy olyan szövetségesével, amely megkérdőjelezi a demokratikus kormányzás és az emberi jogok védelmének alapértékeit.

Emellett az javasolja az amerikai vezetésnek, hogy küldje Budapestre a két nagy párt ismert politikusait, akik felvilágosíthatnák magyar kollégáikat néhány körülményről. Megvitathatnák például hogyan vezethet a liberális demokrácia értékének feladása Magyarország fokozódó politikai, gazdasági és stratégiai elszigetelődéséhez.

A HRF az amerikai kormánynak címzett ajánlások mellett az Európai Uniót is határozottabb cselekvésre szólítja fel. Az Európai Bizottságnak olyan lépéseket kell elfogadnia, amelyek az európai demokratikus keretek közé terelik az Orbán-kormány tevékenységét. Első lépésként fel kellene használni azokat az új lehetőségeket, amelyeket a jog uralmát veszélyeztető uniós kormányokkal szemben dolgoztak ki a szakértők.

A www.hvg.hu szerint a Jobbik azonnal reagált az HRF-jelentésre. A  párt frakcióvezető-helyettese nyomatékosan kijelentette, hogy Magyarország szuverenitása elleni eddigi legagresszívabb támadás a Human Rights First (HRF) emberi jogi szervezetnek a sajtóban napvilágot látott, a kormány politikáját és a Jobbikot bíráló jelentése.

Gyöngyösi Márton az Egyesült Államok budapesti nagykövetsége előtt tartott sajtótájékoztatón úgy értékelte a jelentést: Amerikában program készült arra, hogy a titkosszolgálatok, a külföldről fizetett civil szervezetek és az úgynevezett független sajtó segítségével miként kell visszaterelni a “neoliberalizmus útjára” Magyarországot.

Ebben a helyzetben felszólítják a Fideszt és a kormányt, hogy hagyja abba a “csiki-csuki játékot”, és döntse el, hogy az euroatlantizmus vagy a nemzeti érzésű emberek oldalán áll – mondta a politikus, hozzáfűzve: nem csoda, hogy a jelentés legfőbb célpontja a Jobbik, hiszen a párt az ország szuverenitásának “legelszántabb védelmezője”, és rendszeresen felemeli a szavát a neoliberális politika és az euroatlantizmus ellen.

A frakcióvezető-helyettes azt mondta: ki kellene vizsgálni, hogy miként szervezi az Egyesült Államok a nagykövetségéről azt a hálózatot, amely folyamatosan beavatkozik Magyarország belügyeibe titkosszolgálati eszközökkel. Annál is inkább, mert információk vannak arról, hogy miként hallgattak le a nagykövetségről magyar politikusokat, politikai pártokat – hangsúlyozta Gyöngyösi Márton.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.