0 0
Read Time:1 Minute, 33 Second

A világjárvány ellenére, figyelembe véve az egészségügyi szabályokat, március 15-én megemlékezéseket tartottunk Bukarestben, az 1848-1849-es forradalom és szabadságharc hőseinek emlékére.

Az ünnepnap délelőttjén főt hajtottunk és elhelyeztük a kegyelet koszorúit a fővárosi magyar közösség képviselői, a magyarországi Sarkadon született és Bukarestben elhunyt Veress Sándor honvéd százados, a magyar-román barátság szószólójának sírjánál, a református Calvin temetőben, valamint a Herăstrău parkban álló Petőfi Sándor szobornál. A megemlkezés estjén, a Petőfi Ház udvarán “büszkélkedő” Petőfi-szobornál tisztelegtünk a harc mezején elesett hősök emlékére. A tisztelet szimbólumait helyezték el a megnevezett helyeken a Magyar Nagykövetség, a helyi RMDSZ és Nőszervezete, valamint a Petőfi Társaság és a Református Egyház képviselői. Nagy Róbert, Magyarország Bukaresti Nagykövetségének diplomatája, Orbán Viktor miniszterlnök ünnepi gondolatait továbbította a hősök emlékére.

“Üdvez légy születésed napján, magyar szabadság….!” (Petőfi Sándor)

“Ó nagy nap, szép nap, légy örökre áldott, Hozz mindig új fényt, új dalt, új virágot!” (Juhász Gyula) – ezeket a költői gondolatokat ajánlom a tisztelt olvasók figyelmébe, a visszapillantás, az emlékezés alkalmából, amelyek nemzetünk szabadságszeretetét, szabadság utáni vágyát s a jövőbe vetett hitét fejezik ki.

Történelmünk során mindig jelentősek voltak az 1848 március 15-i megemlékezések, hiszen mindannyian tudjuk, hogy a 173 évvel ezelőtt kitört pesti forradalom és szabadságharc, milyen mély nyomokat hagyott nemzetünk életében. Ebből a forradalamból évek múltán is erőt merít a magyarság, hisz ugyanazon értékekre van szükségünk ma is, mint egykoron.

„Hozz mindig új fényt, új dalt, új virágot!” – írja Juhász Gyula: Március idusára című versében, s ezt üzenik a 48-as ifjak is, akik a szebb és jobb jövőért áldozták fel életüket. Soha ne feledjük el őket! Emlékük legyen áldott, nyugalmuk csendes, s bízzunk abban, hogy a mindenkori ifjúság tovább viszi hírnevüket nemzedékről nemzedékre, mert „Tiszteld a múltat, hogy érthesd a jelent, és munkálkodhass a jövőn” (Széchenyi István).

Ezeknek a gondolatoknak jegyében emlékezik meg elődeiről minden évben a bukaresti magyar közösség.

Dr.Nagy Éva

Bukarest

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.