0 0
Read Time:1 Minute, 48 Second

martisorMárcius 1 alkalmából az Octavian Goga Főgimnázium elemi iskolásai márciuskákkal ajándékozták meg magyar nyelven tanuló középiskolás társaikat. A román hagyományoknak megfelelően, a gyermekek a tavasz eljöttét ezzel a baráti gesztussal akarták jelezni.

Az akció mottója: “A hargitai tavaszi barátság” volt és a csikszeredai Román Közösségi Egyesület, az Octavian Goga Főgimnázium, a Liviu Rebreanu Általános Iskola és a csikszeredai Guzsalyas Csoport kezdeményezte azzal a céllal, hogy hidszerepet töltsön be a román és magyar közösség között.

A márciuskákat a népviseletbe öltözött kisiskolások készítették, és a tanítónőjük kíséretében adták át a Venczel József Szakközépiskola egyik kilencedik és tizenegyedik osztályának, valamint a Kájoni János Szakközépiskola egyik tizenkettedik osztályának.

 A kitűzők átadása előtt a kicsik megismertették társaikkal a márciuska ajándékozásának hagyományát, illetve verseket mondtak.

Dumbravă Magdalena-Camelia, az Octavian Goga iskola igazgatója szerint ez a baráti gesztus olyan kezdeményezés kíván lenni, amely kapcsolatot teremt a magyar és román ajkú diákok között. Reményeik szerint ez a kapcsolat elsősorban a kölcsönös tiszteletről szól majd. Bálint Gabriella, a Venczel József iskola igazgatója örömteli meglepetésnek nevezte a kisdiákok érkezését, mint mondta, a középiskolásokat is nagyon kellemesen érte a gesztus. Hozzátette, örül, hogy a diákok megismerkednek ezzel a hagyománnyal.

“Nagyon örülük e gesztusnak, a kellemes pillanatoknak, hiszen a tavasz megérkezését és a barátságot szimbólizálja, ami a legtöbbet jelent”, fűzte hozzá Bálint Gabriela.

A román kisiskolások gesztusát édességel, mosollyal és őszinte öleléssel viszonozták a magyar diákok.

Az akció Kájoni János Szakközépiskola egyik tizenkettedik osztályában folytatódott.

Sükösd Annamaria iskolaigazgató visszaemlékezett gyermekkorára, amikor a márciuska a magyar közösségben hagyomány volt, amelyet a román közösségtől vettek át és öriztek meg.

A gyermekek a csikszeredai Közigazgatási Palotához is ellátogattak, ahol Borboly Csaba megyei tanács elnökkel talákoztak, akit úgyszintén megalyándékoztak egy márciuskával. E gesztustól Borboly Csaba meglepődött, mivel úgy tudta, hogy márciuskát “csak a lányok” kapnak.

A román kisiskolások ezután a Prefektúrán folytatták útjukat, ahol Andrian Jean Andrei prefektús fogadta és boldogan átölelve őket szép tavaszi napokat kivánt számukra.

A gyermekek márciuskákkal ajándékozták meg Hargita Megye Tanácsa, a Prefektúra és a Tanfelügyelőség alkalmazottjait, akárcsak a csikszeredai Közigazgatási Palotában működő más intézmények dolgozóit.

“A hargitai tavaszi barátság” elnevezésű akció keretében a román kisiskolások mintegy ezer márciuskát készitettek és ajándékoztak.

Forrás: Agerpres

Forditotta: Péterffy Tünde

Foto: Agerpres

 

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.