Marosvásárhelyi iskolaügy – A PNL az ombudsman révén próbálja megakadályozni az iskola újraindítását

Az ellenzéki Nemzeti Liberális Párt (PNL) az ombudsman (a nép ügyvédje) révén próbálja megakadályozni a marosvásárhelyi Római Katolikus Gimnázium újraindítását – jelentette be nemrég, Marosvásárhelyen tartott sajtótájékoztatóján Cristian Chirtes szenátor, a párt Maros megyei szervezetének elnöke.

A politikus – a román media szerint – Liviu Dragnea szociáldemokrata pártelnök Orbán Viktor miniszterelnöknek adott ajándékának nevezte a II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Gimnázium létrehozásáról több egy hete hozott minisztériumi rendeletet.
Hozzátette, két mód van a rendelet törvényességének az ellenőrzésére: a rendelet közigazgatási bíróságon való megtámadása, illetve a nép ügyvédje felkérése arra, hogy forduljon az alkotmánybírósághoz. A PNL ez utóbbit választotta, irja az MTI.

Megjegyzendő, hogy elsőként a Népi Mozgalom Pártja (PMP) jelentette be, hogy megtámadja a közigazgatási bíróságon a marosvásárhelyi II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Líceum újraalapításáról szóló oktatási miniszteri rendeletet. A PMP szerint a szaktárca alkotmányellenes módon és a helyi önkormányzat hatáskörének elbitorlásával alapította újra a katolikus iskolát, figyelmen kívül hagyva azt a tényt, hogy a parlament által elfogadott hasonló tartalmú törvényt korábban alaptörvénybe ütközőnek ítélte az alkotmánybíróság. A párt meggyőződése, hogy a miniszteri rendelet alkotmányellenes, sérti a hatalmi ágak szétválasztásának és egyensúlyának elvét, a helyi autonómia és a decentralizáció elvét, továbbá a diszkriminációmentesség és az állampolgárok egyenjogúságának elvét.

Forrás: MTI

Foto:Magyar Kurir

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.