0 0
Read Time:2 Minute, 34 Second

A Media Develpoment Investment Fund legutóbbi jelentése szerint a tömegkommunikációs eszközök hatalom általi megkaparintása rohamosan terjed Közép-Kelet-Európában.

Képzeljünk el egy olyan Európát, amelyben a hirmédiát kormányok és oligarchiák alkotta kartellek ellenörzik, javasolja olvasóinak Harlan Mandel, a New York-i alap igazgatója, az európai ügyekkel foglalkozó EUObserver portálon közölt cikkében, melynek szerkesztősége Belgiumban működik.

A média megkaparitása érdekében a kormányfők jövedelemző reklámszerződéseket kötnek az őket támogató nagy médiatársaságokkal, mig azokat, amelyek nem támogatják őket, egyszerűen nem finanszirozzák és emiatt pusztulásnak vannak kitéve, olvasható az emlitett cikkben, amely a Romániában bevált receptet idézi.

A kritikus hangvételű újságirókat a közszolgálati rádiók és tv-ék provokálják, akik végül is a kormánypártok szóvivőjévé válnak, jegyzi meg a Rador hirügynökség által idézett páneurópai kiadvány.

Harlan Mandel szerint sok szó esik a közösségi portálok által szolgáltatott és a félretájékoztatásból adódó, demokráciánkat fenyegető veszélyről. Azonban nem esik szó egy másik, demokrácia-ellenes betegségről, amely már sok áldozatot követelt a kontinensen, véli Mandel, hozzáfűzve magyarázatként, hogy a média megkaparintásáról van szó, amelyre akkor kerül sor, amikor a kormányok a pénzügyi és üzleti érdekeltségű körökkel konspirálnak az információáramlás ellenörzéséért és manipulálásáért.

A szakadár hangok elnémitásával és a kormányzati felelősség felszámolásával a kormány és az üzleti szféra biztositja magának a korlátlan hozzáférést a közszolgálati információkhoz.

A Media Development Investment Fund által közölt jelentés szerint e jelenség tönkreteszi Európa közép-, keleti-, és dél-keleti részében erőfeszitések árán kivivott demokráciákat, és nem áll meg itt, Európában, hanem tovább terjeszkedik más térségekre is.

A sajtó megkaparintásának bölcsője Magyarország. Orbán Viktor miniszterelnök tananyaga egyszerű, de nagyon hatásos.

Miután 2010-ben megnyerte a választásokat, a kormánypárt, a FIDESZ új, sokkal korlátozóbb sajtótörvényt fogadott el és a jogszabály gyakorlatba ültetésére egy új Média Tanácsot nevezett ki.

Az új törvény előirányozta a közszolgálati rádió és tv összes területi studióinak összvonását és ezek alárendeltségét az új Média Tanácsnak, amelynek gondja volt a „megtisztogatni” a kritikus hangvételű újságirókat.

S ha már ez megvolt, azaz sikerült a közszolgálati média ellenörzésének alávonása, a kormány következő lépésként a nagy médiacégeknek nyújtott állami reklámfinanszirozásokat átirányitotta a magántulajdonban lévő nagy médiumoknak, amelyeket saját szövetségesei tartanak kézben.

A kormánypárt szövetségesei egyre-másra felvásárolták a sajtóintézményeket és ha netán szükségük volt kölcsönpénzre céljaik elérséért az állam által ellenörzött bankok nagylelküen segitették őket.

Végső lépésként, az oligarchiák a tavaly létrehozták a Közép-Európai Sajtó  és Média Alapitványt, amelyet „megajándékoztak” csaknem 476 médiatermékkel.

Az adományozók között szerepel Mészáros Lőrinc is, Orbán Viktor régi barátja, aki jelenleg az ország leggazdagabb embere – az állammal kötött szerződéseknek is köszönhetően!

Magyarorszég példáját mások is követték. A szabadsajtó folyamatos nyomás alatt van, például, Lengyelországban, a Cseh Köztársaságban, Romániában és Szerbiában.

Az Organized Crime and Corruption Reporting Project  által nemrég végzett elemzés feltárta, hogy magyarországi, Orbán Viktor vonzáskörébe tartozó üzletemberek és cégek  egy ideje részvényeket vásárolnak a balkáni médicégeknél.

Az, hogy milyen súlya van egy alárendelt sajtónak, jól bizonyitja a Strache-botrány. Heinz-Cristian Strachet, aki akkor még Ausztria alkancellárja volt, éppen akkor kapták lencsevégre, amikor saját érdekeinek támogatásáért kormányszerződéseket és a Kronen Zeitung osztrák lap részvényeinek 50%-os megvásárlását ajánlotta egy orosz oligarchának.

Forrás:Radio Europa Liberă România

Traducerea:Székely Dénes

Foto:Europa Liberă – Radio Europa Liberă

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.