0 0
Read Time:1 Minute, 29 Second

Több magyarországi és romániai sajtóinformáció szerint a székelyudvarhelyiek úgy gondolják, hogy jobb lett volna, ha Gálfi Árpád polgármester inkább függetlenként indul egy újabb mandátumért, és elég nacionalista hangnemben elmarasztalják demokratikusan meghozott döntését.

Gálfi Árpád úgy döntött, hogy a marosvásárhelyi Szabad Emberek Pártja (POL) listáján próbál újabb mandátumot szerezni a szepetember 27-i helyhatósági választásokon.

A hirvilág.hu magyarországi portálon közölt cikk azt az információt terjeszti, hogy  a Szabad Emberek Pártja (POL) egy román párt, aminek ellent mond azonban a marosvásárhelyi helyzet, ahol a rendszer köztisztviselői funkciókba juttatott románokat és magyarokat, egyaránt.

Rendkivül megdöbbentő, hogy a székelyudvarhelyi polgármester döntésével összefüggésben az emlitett cikk olyasmit állit, hogy „mindez a román pártok térnyerésének kezdetét jelentheti Székelyföldön”, ami csak feszültséget szülhet a román-magyar viszonyban.

A cikk utal arra is, hogy négy évvel ezelőtt a POL segitette a marosvásárhelyi polgármestert,  Dorin Floreát, újabb mandátumának megszerzésében, de nem emliti, hogy a legnagyobb romániai magyar érdekvédelmi szervezet nemrég választási szövetségre lépett Beszterce és Hunyad megyében különböző politikai irányzatú román pártok területi szervezeteivel.

Döntése miatt a székelyudvarhelyi polgármestert Júdáshoz hasonlitják a helyi lakosok, aki harminc ezüstért, Gálfi Árpád pedig húszért lett áruló! (A POL románul egy húszlejes bankót jelent)

Az ultranacionalista, a demokrácia elveivel ellentétben álló, mi több gyűlöletkeltő szónoklat alátámasztásáért a cikk felidézi Magyarország által a városnak és környékének nyújtott támogatást, ami kimondottan kinos helyzetet teremt a magyar érdekek szempontjából, ha cask Álmos Albert volt sepsiszentgyörgyi polgármester nyilatkozatára gondolunk. Álmos Albert egyik televiziós nyilatkozatában Hitler rasszista politikájára emlékeztető stilusban beismerte, hogy azért zárolta a külföldi beruházásokat, amelyek a sepsiszentgyörgyieknek jobb életet biztositottak volna, hogy “ne higuljon fel a régióban az etnikai arány”.

A médiahadjárat eltekint attól, hogy a székelyudvarhelyi, de a más székelyföldi magyaroknak egyaránt jó Magyaroszág testvéri támogatása, akárcsak a Bukaresttől többé-kevésbé nehezebben megszerzett segitség is.

Székely Dénes

Foto:romanialibera.ro

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.