0 0
Read Time:1 Minute, 35 Second

Meghalt Nagy Csaba Sándor órás, aki restaurálta és működésbe helyezte a Városháza tornyának az óráját, melyet Iancu Órának neveznek, közölte a Bihoreanul napilap.

A 67 éves korában elhúnyt Nagy Csaba Sándor órásmester, a Sebes-Körös-parti megyeszékhely városházi toronyórájának őrzője, a Partium toronyóráinak javítója volt.

A városházát két év alatt épitették meg, a munkálatok 1902 február és 1903 október között zajlottak. A torony ifj. Rimanóczy Kálmán munkája. A toronyórát később szállitották ide.

A polgármesteri hivatal tornya az épület Tudor Vladimirescu utcára néző szárnyában található és 50 méter magas, 4 fő szintből áll, amelyek közül 3 panoráma kilátás nyújt a városra.

Az első szinten található az óra szerkezet. Az óra a tengerszint feletti legmagasabb ponton található és minden egész órában az úgynevezett “Iancu Indulója” hangzik el a toronyból. Az óra a 20.-ik század elején, 1904 – ben készült, Mezey Dezső lakatos és órásmester készítette.

A városháza óráját Nagy Csaba Sándor tartotta karban. Neki köszönhetően az óra működése 1992- ben megváltozott. 1992- ig az órát és az ingát a tehetetlenségi erő működtette, 1992 után viszont elektronikus szerkezet lett.

A városháza honlapja szerint a toronyóra négy részből áll, számlapokból, amelyek az óra minden oldalán megtalálhatóak. Az elülső számlap, amely a Sebes Körös irányába mutat, vastag üvegből készült, úgynevezett tejüvegből, ez hátulról van megvilágítva. 1944-ben, a háború után a számlapokat kicserélték, az üveget táblával helyettesítették.

A toronyóra mindkét világháborút átvészelte, a hivatal tetejét és a torony falát azonban 1917-ben és 1944-ben tűzvész tizedelte. A torony óraszerkezete máig őrzi az 1944-ben kapott golyótalálatok nyomait.

A torony második szintjén 33,85 méter magasból nyílik kilátás a városra.

A torony harmadik szintjén 40,25 méter magasan, a balkon szintjén, hatalmas kalapácsok működnek, melyek három ütéssel jelzik a negyed órákat.

Az utolsó szintről a belváros legszebb turisztikai látványosságait lehet egy teleszkóp segítségével megtekinteni. Ide egyszerre öt fő mehet fel,  akik kör paronámában megtekinthetik a város szépségeit.

Forrás: eBihoreanul.ro

Foto:ebihoreanul.ro/infoOradea

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.