0 0
Read Time:2 Minute, 6 Second


A Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) magyar tagozatvezetője szerint az egyetem tanárai és Ecaterina Andronescu tanügyminiszter a pillanatnak megfelelő megegyezésre jutott. Szabó Béla professzor az MTI-nek elmondta: nem tartja a magyar oktatás szempontjából jónak a megegyezést, de mégis megteremti annak a lehetőségét, hogy a MOGYE magyar tagozatának az ügye kimozduljon a jelenlegi helyzetből. Az egyetem román vezetőivel aláírt hétpontos megállapodást Ecaterina Andronescu oktatásügyi miniszter is ellátta kézjegyével.
    A magyar tagozat belső választásain megválasztott, de az egyetem vezetése által el nem ismert tagozatvezető szerint a tárgyalások előfeltétele az volt, hogy ő ne ragaszkodjon a rektorhelyettesi székhez. Elmondta, ezt megannyi csatornán keresztül megüzenték neki, és ő elfogadta a feltételt, mert nem akarja, hogy az legyen, miatta nem lehetett megegyezni.
    A megegyezés egyik pontja rögzíti, hogy megismétlik a magyar tagozat választásait; megválasztják azt a 13 magyar oktatót, akik a tagozatot képviselik az egyetem szenátusában. Ugyanakkor megörzik szenátusi tagságukat az az öt magyar oktató is, akik a magyar tagozat választási bojkottja ellenére a román oktatók szavazataival kerültek be a testületbe. A megállapodás harmadik pontja szerint az egyetem működését szabályozó chartába is belefoglalják azt, hogy a magyar nyelvű oktatás a magyar tagozatba szerveződik. A 4. és 5. pont a magyar oktatók felvételéről, valamint arról szól, hogy a magyar rektorhelyettes dönt a magyar tagozaton meghirdetendő állásokról.  A 6. pontban a felek vállalták, hogy együtt munkálkodnak az akkreditáció megszerzésén. Amint Szabó Béla megemlítette, decemberben és 2013 márciusában ellenőrzik, hogy megfelel-e az intézmény az akkreditációs feltételeknek, és a magyar tagozatnak is érdeke, hogy e vizsgákon jó besorolást kapjon a MOGYE. A 7. pont  előirányozza a magyar főtanszékek létrehozásást az akkreditáció befejeztével. Szabó Béla elmondta, a megállapodást a magyar tagozat és a román tagozat három-három képviselője mellett Ecaterina Andronescu oktatási miniszter is aláírta.
Máarészt, Markó Béla, az RMDSZ volt elnöke a MOGYE-ügy kapcsán az Erdély Televizió által nemrég sugárzott egyik műsorban cinikus és veszedelmes magatartásnak minősítette azt, hogy egyesek a “pálya széléről bekiabálva” bírálják a szervezetet, amiért nem kért a románokéval azonos számú fizetéses helyet a magyar felvételizők számára. “Most nem mi osztjuk a helyeket sem a MOGYÉ-n, sem másutt. Próbálunk közbenjárni, hogy ne romoljon a helyzet, hanem esetleg javuljon.  Most annyit sikerült elérni, hogy nulla hely helyett húsz fizetéses helyet szereztünk” – mutatott rá Markó, emlékeztetve a szövetség bírálóit, hogy az RMDSZ rendkívül kemény volt a MOGYE ügyében. “Tavasszal azt mondtuk: vagy megoldódik az egyetem helyzete, vagy hátat fordítunk a kormánynak. Nos, miután az RMDSZ nem engedett, tulajdonképpen ebbe bele is bukott a kormány” – mondta Markó Béla szenátor az Erdély Televízió műsorában. (2012 szeptember 27)
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.