0 0
Read Time:2 Minute, 21 Second

izsak_balazs_marosvasarhelyen
Andrei Mureşan, a marosvásárhelyi polgármesteri hivatal titkára az Agerpres Nemzeti Hirügynökségnek adottnyilatkozatában elmondta, hogy a hivatal megfellebbezte azt a birósági itéletet, amely arra kötelezi az intézményt, hogy véleményezze a Székely Nemzeti Tanács nevében a Siculitas Egyesület által 2015-ben benyújtott előzetes bejelentést a Székely Szabadság Napjának megszervezésére 2016 és 2017 március 10-én. Mint Andrei Muresan hozzáfűzte, a polgármesteri hivatal a birósági határozat elleni fellebbezést a törvény által előirt határidőben terjesztette be. Ilyen körülmények között a fellebbezés elbirálásának iddeje alatt felfüggesztik az elsőfokú itéletet.

A hatóságok azt sugallják, hogy e tömegrendezvény nem illeszkedik a törvényi keretekbe, mivel az Székely Nemzeti Tanács nem rendelkezik a nyilvános gyülekezetek megszervezesére vonatkozó törvény által előirt engedélyezésekkel.

A Maros Megyei Törvényszék arra kötelezte a polgármesteri hivatalt és Marosvásárhely városát, hogy vegye tudomásul, látomozza a Siculitas Egyesület által benyújtott kérést a rendezvény megszervezésére. A birósági döntést különbözőképpen értelmezték. A polgármesteri hivatal, például, a médiának úgy nyilatkozott, hogy előzetes tájékoztatás benyújtását várja a megemlékező akció megszervezéséről és a tiltakozó felvonulásról, hogy látomozza ezeket. Jogászok szerint a látomozás pozitv vagy negativ lehet.

Ezzel egyidőben, Izsák Balázs, az SZNT elnöke sajtóértekezletet tartott, amelyen bejelentette, hogy annak ellenére, hogy a polgármesteri hivatal megtámadta az alapfokon kimondott kedvező birósági itéletet, nem változtatnak az eredeti szándékon és március 10-én, Marosvásárhelyen megtartják a székely szabadság napi rendezvényt, pontosabban, a megemlékezést, felvonulást és a tiltakozást.

Az, hogy a román helyi hatóságok képviselőjének nyilatkozata a Székely Szabadság Napjának 2016 március 10-i megszervezésére vonatkozóan az Izsák Balázs SZNT-elnök által tartott sajtóértekezlet közelségében hangzott el, úgy is vélhető, hogy a román hatóságok fondorlatos birói probálkozással akarják „bőviteni” a magyarok tolerancia határait.

A jogi normák szerint a fellebbezés elbirálása alatt az előzőleg kimondott itéletet felfüggesztik, ami azt jelenti, hogy a március 10-i rendezvényt törvényes alapon szervezik meg.

A rendezvényen állitólag részt vesz, a magyar publikum mellett, a 64 Vármegye Ifjúsági Mozgalom számos képviselője, a Jobbik és a Magyar Gárda több tagja, valamint szimpatizánsok. Ilyen körülmények között megtörténhet, hogy a 2014-es incidensekhez hasonló helyzet adja elő magát, amikor a több ezres tömegben elvegyült szélsőségesek egy csoportja feszült hangulatot keltett és a csendőrökkel dulakodott.

Az akkori incidenseket elmarasztalták a magyar vezetők is, akik úgy vélték, hogy az ilyen hangulat alkalmat ad arra, hogy az egész erdélyi magyarságra rányomják az erőszakos, xenofób és nacionalista magatartás bélyegét, s emiatt autonómiatörekvéseiket egybevonják az irredenta és destabilizáló megnyilvánulásokkal.

Az idei, marosvásárhelyi rendezvény kapcsán kialakult kényes helyzetben bizonyos csoportok részvétele a Székely Szabadság Napján nem a legszerencsésebb, mivel egy újabb botrány előidézése ismét rossz fénybe helyezné a magyar közösséget. Ebben a helyzetben, amikor a román hatóságok ismét megakadályozzák a magyarok gyűlekezéshez és tiltakozáshoz való jogának gyakorlását, jogosan tevődik fel a kérdés: Milyen mértékben befolyásolja a marosvásárhelyi polgármester-jelölt esélyét egy, az SZNT-rendezvénnyel kapcsolatosan kkirobbanó botrány? E kérdésre a választ, valószinüleg, a Jövő adja meg nekünk!

Foto: foter.ro

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.