0 0
Read Time:3 Minute, 3 Second

A magyar Belügyminisztérium olyan törvényjavaslatot tett a napokban, amely megfosztja a Magyar Orvosi Kamarát befolyásától az egészségügyben, ugyanis megszüntetnék vele a tagsági kötelezettséget, az etikai eljárásokat pedig az Egészségügyi Tudományos Tanács hatáskörébe utalnák.

A Magyar Orvosi Kamara (MOK) a többi szakmai szervezethez hasonlatosan hármas feladatot lát el: közfeladatként vezetik a szakma gyakorlására jogosultak névjegyzékét, kivizsgálják a szakmai gyakorlással kapcsolatban beérkező panaszokat, szakmai érdekképviseletet, valamint önigazgatási feladatként etikai-fegyelmi, szakmát érintő szabályzatok elfogadása.

A törvényjavaslatot kivételes eljárással fogadta az Országgyűlés.

A módosítás “a hatalommal való visszaélés lehetőségének és az orvosi kamarai tagság kötelezettségének megszüntetését, valamint a folyamatban lévő etikai eljárások Egészségügyi Tudományos Tanácshoz történő áthelyezését célozza”. Ezt a BM azután lépte meg, hogy a MOK és a kormány nézeteltérései elmélyültek februárban, mikor a kamara elhatározta, hogy ellenállnak az ügyeleti rendszer reformjának. A BM szerint a MOK visszaél a hatalmával.

Egyébként az Orbán-kormány kötelezettséget vállalt egyebek mellett az uniós forrásokhoz való hozzáférésért, hogy a törvények megalkotása során egyeztet az érintettekkel. Az Európai Bizottság sokszor kifejezte nemtetszését, mert a törvénytervezeteket a törvényhozás egy nap alatt, az érdekelt felek előzetes egyeztetése nélkül fogadta el. A jogállamiság elveinek betartására irányuló eljárás keretében a budapesti Országgyűlés tavaly ősszel módosította a jogszabályt, és vállalta, hogy a kezdeményezett jogszabályok 90 százalékát társadalmi egyeztetések után fogadják el.

A magyar Országgyűlés által elfogadott friss törvényjavaslat, illetve benyújtásának módja meghatározó lehet a Magyarország által vállalt kötelezettségek teljesítése szempontjából – fogalmazott az Európai Bizottság szóvivője a Népszava megkeresésére a Magyar Orvosi Kamarát érintő törvényjavaslat elfogadása kapcsán.

A következő hétéves költségvetésben több operatív programba vannak elosztva az egészségügy fejlesztésére, működtetésére lehívható források (igaz, van egy EU-s szinten 5,3 milliárd eurós keret, amelynek programjaira közvetlenül lehet pályázni).

Az operatív programok felhasználásáról szintén egyeztetéseket kell folytatnia az Orbán-kormánynak, amiben természetesen kiemelt szerepük van az ágazati kamaráknak. A felhasználáshoz dokumentálni kell, hogy a kamarák, szakszervezetek által megfogalmazott javaslatok miként tükröződnek a források elosztásánál, és ha nem tükröződnek, akkor ennek mi az oka. Ez egy olyan pont, amellyel kapcsolatban az EB-nek szintén joga van akár forrásokat is felfüggeszteni.

A Népszava megkérdezte az Európai Bizottságtól, hogy a testület véleménye szerint a három nap alatt lezavart törvénymódosítás nem ellentétes-e az Orbán-kormány korábbi ígéreteivel az EU-nak

A válasz az volt, hogy: mivel az EU helyreállítási alapjából részletekben lehet majd lehívni a pénzt, az Európai Bizottság minden egyes kifizetés előtt ellenőrzi, hogy az adott ország végrehajtotta-e időarányos vállalásait.

A bizottság szóvivőjének tájékoztatása szerint a társadalmi konzultációra és hatásvizsgálatra tett ígéret végrehajtását a nyolcból hat fizetési kérelem elbírálásakor vizsgálni fogják.

A MOK-kal kapcsolatos törvénymódosítás körüli szabálytalanságok már az első, 800 millió eurónyi részlet folyósítását megzavarhatják.

Minderről később születik végleges döntés. A helyreállítási alap csak azután lesz elérhető Magyarország számára, hogy teljesítette az EU által megszabott 27 feltételt. A kormány március végére ígérte ezek teljesítését.

Az egészségügyben működő szakmai kamarákról szóló törvény módosítását Novák Katalin köztársasági elnök aláírta.

A Magyar Orvosi Kamara alelnöke az Infórádióban kijelentette, hogy folytatják a tevékenységüket, erős szervezetet építenek.

„Egy új, más formában fog a továbbiakban működni a Magyar Orvosi Kamara. Mostantól az orvosok önkéntes döntése az, hogy csatlakoznak-e a kamarához, ennek ellenére erős szervezetet akarunk építeni, és folytatni a megkezdett munkát”, nondotta Lénárd Rita, aki szerint ez a legfontosabb üzenet, amit minden tagnak közvetíteni szeretnének.

„A kötelező orvoskamarai tagságot megszüntető, kedden elfogadott törvénymódosítással az orvosokat védjük meg, az új ügyeleti rendszer bevezetésével pedig sokkal jobb feltételeket kínálunk számukra”, hangsúlyozta Takács Péter. Az egészségügyi államtitkár szerint a magyar baloldal az emberek egészségügyi ellátását is képes veszélyeztetni a hatalomért, és minden alkalmat megragad, hogy az Európai Bizottsághoz szaladgáljon Magyarországnak ártani.

Az 1994-ben megalakult Magyar Orvosi Kamara (MOK) köztestület az 1989-ben alapított MOK egyesület jogutóda.

Forrás: nepszava.hu/magyarnemzet

Foto: Hirnavigátor

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.