0 0
Read Time:2 Minute, 9 Second

Túl magas vagy alacsony vérnyomásos? Éhgyomorra iszod? Délután lehet inni? Annyi minden befolyásolja, kinek mennyi kávét tanácsos innia naponta. (Ha bármilyen vérnyomással kapcsolatos problémád van, akkor az orvosod tanácsát mindenképp kérd ki, hogy mikor és mennyi kávét ihatsz!)

A kávéban található koffeinra sokan rászoknak, és azt gondolják, ez segít nekik felébredni, holott az éhgyomorra elfogyasztott fekete nem is tesz annyira jót.

A gyomornak például árthat a kávé savassága, de a forró italban lévő élénkítő anyag, a koffein éhgyomorra túl gyorsan szívódik fel – ez pedig sokkolja a szervezetet.

„Amikor reggel felébredünk, a kortizolszint (stresszhormon) megemelkedik. Ez nem feltétlenül rossz dolog, szükségünk van erre a kicsi stresszre ahhoz, hogy felkeljünk, munkába induljunk és elvégezzük a napi teendőinket” – állítja Kirsten Jackson, a The Food Treatment Clinic alapítója és dietetikus tanácsadója a BBC Science Focus cikkében.

A szervezetünk saját stimulánsa a kortizol, és ha megemeljük a stresszhormon szintjét a pluszban bevitt stimulánssal (koffeinnel), akkor túlságosan feszültek leszünk, de nem válunk éberebbé, ez pedig megterheli az idegrendszert.

„A kortizol általában reggel 7 és 8 óra között van a legmagasabb szinten, az alvási ciklustól függ a mértéke. Ez az a természetes löket, ami reggel felkelt, beindít minket, például megemeli a vércukorszintünket, ez ad a testünknek energiát” – részletezi a dietetikus.

A kortizol pörgető hatását a kávé koffeintartalma meglepő módon részben semlegesíti, vagyis épp az ellenkezőjét éred el a túl korai kávézással, mint szeretnéd.

Ez nem azt jelenti, hogy meg kellene fosztani magunkat a reggeli csésze kávétól. Csak azt, hogy a kortizolszintedhez igazodva kávézz, hogy a kellemes íz mellett a legjobb élénkítő hatást érd el vele.

Ha jókor iszod a kávét, nő a teljesítményed, javul a memóriád, az összes kognitív funkcióra jó hatással lesz.
Ez az időkapu elég rövid ideig van nyitva.

A délelőtt 10-11 közötti időszak a leginkább ideális az első csésze kávé elfogyasztására.

Így a természetes, kortizolból származó lökést is kihazsnálhatod, és utána a kávé áldásos hatásait is élvezheted.

És akkor elérkeztünk oda, hogy mikor ihatjuk meg a napi utolsó kávénkat ahhoz, hogy ne ártsunk vele a szervezetünknek.

„Tudományos nyelven felezési időnek nevezzük azt, hogy mennyi idő alatt bomlik le valami a szervezetben. A koffein esetében átlagosan tíz óra kell ahhoz, hogy teljesen kiürüljön a szervezetünkből. Ha délben isszuk meg az utolsó adagot, akkor este 10-kor még mindig a keringeni fog a vérünkben” – mondja Jackson.

Hogy a kávéfogyasztásod ne okozzon alvászavart, oszd el az adagokat úgy, hogy délelőtt 10 és kora délután között idd meg azt a mennyiséget, amitől a legjobban érzed magadat. Ha ügyesen matekozol, akkor ebéd után elkoltyolhatsz egy finom kávét, és még az elalvással sem lesz problémád!

Forrás: noklapja.hu

Foto: Bien.hu

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.