0 0
Read Time:1 Minute, 13 Second

szekely-miko_bÉrdemben tárgyalta a múlt héten a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium ügyét az egyházi és kisebbségi ingatlanok visszaszolgáltatásában illetékes bukaresti restitúciós bizottság, a döntést azonban a következő havi ülésére halasztotta, tájékoztatta az MTI-t Laczikó Enikő államtitkár-helyettes, az Etnikumközi Kapcsolatok Hivatal képviselője a héttagú testületben.

 A restitúciós bizottság márciusi ülésén már megállapította illetékességét, de csak a mostani ülésen kezdte vizsgálni a törvényes feltételek teljesülését, ugyanakkor meghallgatta az épületet visszaigénylő Erdélyi Református Egyházkerület képviselőinek érveit.

 A székelyföldi kollégium korábbi visszaszolgáltatását szabálytalannak minősítve a ploiesti-i táblabíróság 2014-ben felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte a restitúciós bizottság volt tagjait, és megsemmisítette a református egyház tulajdonjogát.

    Veress Emőd jogász, az egyház jogi képviselője – aki Ballai Zoltán egyházkerületi tanácsossal együtt vett részt a restitúciós bizottság ülésén – a magyar közmédiának nyilatkozva elmondta: a 2014-es büntetőjogi ítélet után a restitúciós eljárás visszakerült korábbi állapotába, vagyis most ismét arról kell döntenie a román államnak, visszaszolgáltatja-e a református egyháztól a kommunizmus idején elkobzott iskolaépületet.

 A jogász rámutatott: nemcsak az egyházjogi érvek, hanem a román állam két világháború közötti, az egyház tulajdonjogát elismerő megnyilvánulásai is igazolják azt, hogy a telekkönyvben szereplő “evangélikus református Székely Mikó Kollégium” valójában az iskolát most visszaigénylő Erdélyi Református Egyházkerület egyik önálló jogi személyiség nélküli oktatási struktúrája volt.

 Az Erdélyi Református Egyházkerület közleményében Kató Béla püspököt idézve azt írta: ha a bizottság most úgy dönt, hogy nem szolgáltatja vissza jogos tulajdonosának az ingatlant, megnyílik a lehetőség, hogy az egyházkerület bírósági úton, polgári eljárással küzdjön tovább igazáért.

Foto:www.kronika.ro

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.