0 0
Read Time:1 Minute, 1 Second

Hat, géntechnológiával módosított szójababbal megrakott teherautóra bukkantak egy raktár udvarán a Bihar megyei Érmihályfalván.

A mintegy 200 tonnás terméssel megrakott TIR-kocsikat a sofőrök a raktár udvarán hagyták és elmenekültek a helyszínről, miután a raktári alkalmazottak mintát vettek a rakományból és megállapították, hogy sikkasztásról van szó. A géntechnológiával módosított szójabab fogyasztásra való termesztését az Európai Unió tíltja. A szakértők szerint káros úgy az emberi szervezetre, mind a biológiai sokféleségre nézve. A Bihar Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság felügyelői a múlt héten értesültek arról, hogy Moldova felöl génmódosított szójababot szállít több teherautó. A fogadóbázis dolgozói is értesitették a felügyelőket arról, hogy mind a hat kamion tele van módositott szójababbal.

A fuvarlevélben géntechnológiával nem módosított szójabab szerepelt. Ha a szállítmányokat leüritik és összevegyül a raktárban lévő többi gabonával, minden veszélybe kerül. A géntechnológiával módosított szójabab ellenáll egy erős gyomírtó szernek, így a növény termesztése sokkal biztonságosabb és ugyanakkor könnyebben kezelhető. És a profit is sokkal nagyobb. Az Európai Unió közel 15 éve tiltja a génmódosított növények termesztését az EU országaiban.

A rendőrség most az eltűnt sofőrök után nyomoz, akik a raktár udvarán hagyták a gabonaszállító kocsikat. A génmódosított szójabab-szállítmányt egyszerűen elégetik, mig a forgalmazó céget 50 ezer lejre büntetik meg.

Forrás:stirileprotv.ro

Fordította: Székely Dénes

Foto: stirileprotv.ro

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.