0 0
Read Time:1 Minute, 30 Second

Románia szerződést kötött a német technológiai vállalattal, a Rheinmetallal, az ország légvédelmi tüzérségi rendszereinek  modernizálására, közölte a német gyártó, sajtóközleményében.

A mintegy 328 millió euró értékű szerződés négy rendszer szállítását, valamint képzést, pótalkatrészeket és egyéb szolgáltatásokat foglal magában. A következő két éven belül a Rheinmetall-nak két rendszert kell leszállítani, és további kettőt három éven belül.

A düsseldorfi székhelyű technológiai vállalat számára ez az első jelentős megrendelése Romániából.

A romániai Szatmárnémetiben, közel az ukrán és a magyar határhoz, a Rheinmetall már hónapok óta működtet egy szervizközpontot, ahol katonai járművek karbantartását és szervizelését biztositják.

Magyarország hasonló szerződést írt alá december 15-én a Rheinmetallal a Skyranger 30 lövegtorony koncepció kidolgozására a jövőbeli Lynx KF41 mobil légvédelmi járműhöz, amely az alacsonyan szálló, kisméretű drónok, illetve a hagyományos légi célok elleni aktív védekezésben lesz hatékony. A szerződés értéke közel 30 millió euró.

Magyarországra az első szakaszban 46 Lynx IFV érkezik. Az első – még Németországban gyártott – Lynx harcjárművet 2022 októberében kapta meg a magyar hadsereg. A továbbiakat már Magyarországon gyártják.

2023 augusztus 18-án a Rheinmetall hivatalosan megnyitotta új gyárát Magyarországon, Zalaegerszegen, a KF41 Lynx gyalogsági harcjármű gyártására. E páncélozott jármű a magyar IFV flotta része, amely hozzájárul a védelmi képességek növeléséhez.

A Lynx Skyranger 30 egy úttörő légvédelmi rendszer lesz, amely a Lynx gyalogsági harcjárműre épül. A legmodernebb Skyranger légvédelmi rendszer integrálása még hatékonyabb és sokoldalúbb légvédelmi képességet eredményez.

Rheinmetall hívatalos honlapja szerint e fejlesztési projekt az European Sky Shield Initiative (ESSI) részét képezi, amely Európa légvédelmi képességeinek jelentős növelésére hívatott a következő néhány évben. Az ESSI célja az európai NATO-tagországok hatékonyabb védelme a légi támadásokkal szemben.

Megjegyzendő, hogy Magyarország és Törökország december közepén írt alá egy stratégiai prioritású védelmi partnerséget, melynek célja a török ​​Gidran páncélozott harcjárművek fejlesztése és gyártása Győrben.

Forrás: economedia.ro/defenseromania.ro

Fordította: Székely Dénes

Foto: Economedia/Profit.ro

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.