0 0
Read Time:2 Minute, 38 Second

Kelet-Magyarországon nagyszabású tiltakozások zajlanak egy európai elektromos autókba szerelhető akkumulátorokat gyártó üzem megépítése ellen. Az emberek attól tartanak, hogy mérgező anyagok kerülnek a talajba és a talajvízbe.

A térség lakói ellenzik a kínai projektet és szembeszegülnek Orbán Viktor miniszterelnök ambícióival, tájékoztatott az AFP.

A kinai terv miatt egymást érik a lakossági összejövetelek és tüntetések: Debrecen, Magyarország második városa aggódalmának ad hangot egy új gyár építése miatt és a gyár környezetre gyakorolt hatására figyelmeztet, írja az Agerpres.

Orbán Viktor, aki adókedvezményekkel és alacsony fizetésekkel több éve sikeresen udvarol a világ leghíresebb gépjárműgyártóinak, nincs hozzászokva az ilyen jellegű ellenálláshoz, állítja az AFP.

A német Audi és Mercedes autógyártóknak már van magyarországi gyáraik, amelyeket jelenleg elektromos modellek összeszerelésére alakítanak át. Egy másik nagy német autógyártó, a BMW is kétmilliárd eurós beruházással jött Magyarországra.

Ideálisak a magyarországi körülmények az akkumulátorgyártó CATL kínai óriáscég számára is, amely tavaly augusztusban 7,3 milliárd eurós beruházást jelentett be egy Debrecen mellett felépitendő gyárba. Egy igazi megaüzemről van szó, melynek éves kapacítása három éven belül – amikor elkészül – 100 gigawattóra (GWh) lesz és évente körülbelül kétmillió elektromos autót képes ellátni lítium-ion akkumulátorokkal, ami jóval meghaladja a más európai üzemek kapacítását.

A probléma az, hogy ez a megaüzem nagy energia- és vízfogyasztó lesz, mondják a környezetvédelmi aktivisták, akik attól is tartanak, hogy mérgező anyagok kerülnek a talajba és a talajvízbe.

Múlt szombaton több száz ember gyűlt össze Debrecenben, a munkálatok leállítását követelve. „Nem tájékoztatták megfelelően az embereket erről a projektről, nem kérték ki a véleményüket”, jelentette ki Bogos Gábor 42 éves informatikus. „Tiszta vízre, tiszta levegőre van szükségünk, nem akkumulátorokra” , fűzte hozzá az 56 éves Julia Perge, a tüntetés társszervezője.

A környezeti hatásokkal kapcsolatos aggodalmakat a 2022-es nyári aszály is fokozta, amikor egy közeli tó kiszáradt.

Válaszul a budapesti kormány bírálta az általa hamisnak nevezett információk terjesztését és a sújt a “nagyon szigorú környezetvédelmi előírásokra” helyezte.

Orbán Viktor terveinek cálja az, hogy Magyarország akkumulátorgyártó nagyhatalommá váljon Európában. Összesen több mint 20 gyár épitését tervezik, ami az úgynevezett „Orbanomics” szimbóluma, amely tulajdonképpen egy stratégia, amelyet Orbán 2010-es hatalomra kerülése után kezdtek gyarkorlatba ültetni. A cél, hogy Magyarország 2030-ra Európa második legnagyobb elektromos járművekbe szerelhető akkumulátorgyártója legyen Németország után.

Szijjártó Péter magyar külügyminiszter azzal büszkélkedik, hogy a budapesti hatóságok által elfogadott keleti nyitás politikájának és a Pekinghez való közeledésnek köszönhetően az „óriási verseny” ellenére sikerült külföldi befektetéseket vonzani. “Ez a Jövő ipari szektora”, amely reményt ad a gazdasági nehézségek és az elszabadult infláció időszakában, nyílatkozta Szijártó Péter, aki ezúttal  összhangban áll Brüsszellel, ugyanis az Európai Bizottság a 2020-ban regisztrált 3 százalékról az évtized végére 25 százalékra szeretné növelni Európa részesedését az elektromos járművek globális akkumulátorgyártásában.

A majdani megagyár működéséhez azonban munkaerőre lesz szükség, állítják a debreceniek, akik attól tartanak, hogy elárasztják majd őket az Ázsiából érkező munkások, hogy betöltsék az új gyár által teremtett 9000 munkahelyet, olyan körülmények között, hogy hiánycikk a helyi munkaerő. Magyarország jelenleg nagy munkaerőhiánnyal küzd.

„Ígéretet kaptunk arra, hogy a jövőbeni gyárak meggyőzik a fiatalokat, hogy maradjanak az agyelszívás által érintett országban, de ez hamis. Ez csak egy ökológiai katasztrófa”, mdeklarálta Győrffy Dóra, a Budapesti Corvinus Egyetem közgazdász professzora.

Forrás: economica.net

Forditotta: Székely Dénes

Foto: Curd De Guvernare

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.