0 0
Read Time:1 Minute, 24 Second

Nebraska az USA negyedik állama, amely a múlt héten Románia Centenáriuma Évének nyilvánította 2018-at, azt követően, hogy hasonló nyilatkozatot fogadott el Ohio, Illinois és Texas állam is a modern román állam megalakitását meghatározó történelmi mozzanat 100-ik évének megünneplésére.

Pete Ricketts, Nebraska állam kormányzója nyilatkozatot adott ki, amely üdvözli a román királyság és Erdély 1918-as egyesülése centenáriumának megünneplését Romániában.”Az Amerikai Egyesült Államok és Románia hosszú időre visszavezethető, jó baráti viszonyt, valamint a demokratikus értékekre, történelmi kapcsolatokra, a transzatlanti biztonság szavatolásáért és a kölcsönös prosperitás érdekében kialakitott együttműködésre épülő stratégiai partnerséget ápol”, áll a nyilatkozatban, amelyet a CaleaEuropeana.ro portálhoz eljuttatott közlemény idéz.

A nyilatkozat kitért Románia és Nebraska állam között a kereskedelem, az nevelési-oktatási programok és a vállalkozások terén fenntartott szoros kapcsolatokra is.

George Cristian Maior, Románia washingotni nagykövete üdvözölte Nebraska állam által elfogadott nyilatkozatot, rámutatva, hogy Pete Ricketts Romániát megtisztelő üzenetet fogalmazott meg. A román nagykövet megküldte Nebraska állam kormányzójának országunk elismerését az Egyesült Államok által ezelőtt 100 évvel nyújtott támogatásáért az 1918-as Nagy Egyesülés megvalósitása érdekében, kihangsúlyozva Woodrow Wilson elnök 14 pontból álló békejavaslatának fontosságát, amelyet 1918 januárjában hirdetett meg az  első világháború végetvetése és a béke meghonositása érdekében.

Azz amerikai államok által kibocsátott nyilatkozatok Románia washingtoni nagykövetsége által az 1918-as Nagy Egyesülés megünneplésére kidolgozott átfogó projekt részét képezik.

Nebraska az Amerikai Egyesült Államok 37. tagállama; 1867-ben vált az USA teljes jogú tagállamává, röviddel az amerikai polgárháború után. Nebraska fejlett mezőgazdasággal rendelkezik és a munkanéküliségi ráta is ebben az államban a legalacsonyabb. Nebraska az egyetlen olyan amerikai állam, amelynek törvényhozása  pártsemleges és egykamarás, 1937 óta folyamatosan, 49 képviselőjével egyben a legkisebb is az Államokban.

Forrás:CaleaEuropeana.ro

Traducerea:Balázs Magdolna

Foto: VacationIdea.com

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.