0 0
Read Time:1 Minute, 1 Second


A magyar–magyar párbeszéd és a Nyugat-Balkán a kiemelt témája az idei Tusványosnak, a 24. Bálványosi Nyári Szabadegyetemnek, amelyre július 23–28. között  Tusnádfürdőn kerül sor  – jelentette ki Németh Zsolt külügyi államtitkár az esemény budapesti sajtótájékoztatóján.
Németh Zsolt szerint a szabadegyetem alapgondolata, hogy a közép-európai térségben a stabilizáció és a történelmi megbékélés legfontosabb eszköze a kisebbségi jogok biztosítása. Az államtitkár hangsúlyozta, hogy a tábor nyitott mindenki számára, így számítanak román politikusokra, köztük kormánypártiakra is. Dorin Florea, Marosvásárhely polgármestere már jelezte részvételét – tette hozzá.
„A Tusványos attól erős, hogy sokszínű”, erre törekednek a szervezők – mondta Németh Zsolt.
Az idei Tusványos mottója “A mi időnk!” kapcsán Toró T. Tibor, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) elnöke reményének adott hangot, hogy „talán sikerül előrébb lépni az erdélyi együttműködésben”. „Úgy lehetünk sikeresek, ha a magyar politika szereplői Erdélyben és a Kárpát-medencében valamilyen közös nevezőt alakítanak ki” – fogalmazott.
Ugyanakkor hangsúlyozta azt is, hogy a tábor a magyar–román párbeszéd színhelye is.
„A mi időnk!” azt is jelenti, hogy az autonómia esélyei növekednek” – mondotta, hozzátéve, hogy a szabadegyetem résztvevői tanácskoznak majd arról a három európai polgári kezdeményezésről is, melyek sikeres aláírásgyűjtés után az Európai Parlament elé vihetik az unióban élő kisebbségek védelmének ügyét, tájékoztatott az MTI.
Balázs Magdolna
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.