0 0
Read Time:4 Minute, 52 Second


– Interjú Soós Sándorral, az EMI-tábor főszervezőjével, az EMNP középerdélyi régiójánakszervezési igazgatójával, valamint Szabó Ödönnel, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének ügyvezető elnökével –
Ez év augusztus 7-én kilencedik alkalommal nyitja meg kapuit Borzont községben (a Hargita megyei Gyergyószentmiklós mellett) az Erdélyi magyar Ifjak (EMI) tábora. Az augusztus 11-én záruló rendezvény gazdag programmal várja az érdeklődőket; a remek zenék mellett kultúrális, történelmi és politikai jellegű előadások is lesznek. Mint ahogy Soós Sándor, a tábor főszervezője is nyilatkozta a www.hirekhatarok.nelkul.rohirportálunknak: „Nappal egy kicsit okulunk abból, amit a sátrakban hallunk, este pedig bulizunk”. A tábor főszervezőjét (aki az Erdélyi Magyar Néppárt – EMNT- közép-erdélyi régióért felelős igazgatója is), rövid telefonbeszélgetésünkben a tábor előkészületeinek szakaszáról, a meghivottakról, részvevőkről, illetve a szponzorokról kérdeztük. Soós Sándor a tábor meszervezését támogatók között emlitette meg a gyergyóalfalvi tanácsot, a Hargita megye által létrehozott Ifjúsági Alapitványt, a Bethleen Gábor Alapitványt – amelyhez benyújtottak és meg is nyertek egy pályázatot – és számos kisebb céget.
Mint megjegyezte: „A rendezvény mintegy 2 miliárd lejbe kerül, de a pontos összeget csak tábor közben tudjuk meg, mivel vannak olyan költségek (generátor, üzemi- és utazási költségek), amelyek a helyszinen derülnek ki. Ebben a 2 miliárd lejes költségvetésbe nincs minden bele számitva. Például a szervezők önkéntes munkát végeznek és vannak, akik szállással vagy péksüteményekkel támogatnak. Ezek mind költségvetésen kivüli források”.
Jobbik magyarországi radikális mozgalom Ifjúsági Szervezetének EMI-táborban való részvételéről Soós Sándor leszögezte, hogy e szervezetet nem hivták meg. „A Jobbik Ifjúsági Szervezetének vezetősége keresett meg minket, közölve velünk, hogy úgy döntöttek, az idén nem szerveznek Magyarországon tábort, hanem inkább eljönnek csoportosan az EMI-táborba. Csupán ennyiről van szó. Csoportos utazást szerveznek, de  sem programban, sem mással nem vesznek részt a támogatásban. Nekünk ez mindenképpen jó. Ahogy értettem, mintegy 100 fiatalra lehet számitani. Nekünk ez mindenképpen jó, mert  plusz pénzforrást jelent, tehát ilyen szempontból lehet támogatásnak is nevezni. Tudjuk azt, hogy 100 ember eljön és a belépőjével támogat minket”, fűzte hozzá az EMI-tábor főszervezője.
További kérdésünkre válaszolva, mely szerint a Jobbik Ifjúsági Szervezete szervez-e közös programot az EMI-vel, Soós Sándor kihangsúlyozta: „Nem lesz közös program. Az EMI tábor, az EMI–tábor. A Jobbik Ifjúsági Szervezete nem szervez programot az EMI-táborba. Ezt az EMI szervezi, ők csak részt vesznek”.
Ama érvelésünkre, hogy sajtóhirek szerint előadásokat is tartanak, kerekasztal megbeszéléseken vesznek részt, Soós Sándor kijelentette: „Ebben semmi újdonság nincs, hiszen minden évben eljöttek a táborba és előadásokat tartottak”. A tábor meghivottjai közül megemlitette az Erdélyi Magyar Polgári Pártot és Erdélyi Magyar Nemzeti Tanácsot, és külön kiemelte, hogy a tábor programjának keretében a Székely Nemzeti Tanáccsal együtt szervezik meg Autonómia Napot. Továbbá, Magyarországról meghivottként részt vesz a FIDESZ (amely egyébként minden évben meg van hiva). „Azt akarjuk, hogy az EMI-tábor a nemzetpolitika helye legyen, ahol  az erdélyi ügyekről tudunk beszélni. A Jobbik részéről részt vesz Vona Gábor, a mozgalom elnöke és Szávai István alelnök, valamint Balczó Zsolt, a Jobbik nemzetpolitikáért felelős kabinetfőnöke (ők már biztosra igérték, hogy eljönnek), mig a FIDESZ részéről Köszegi Zoltán és Korcsig Mihály parlamenti képviselők.  Valószinüleg lesz négy FIDESZ-es, három parlamenti és egy FIDELITAS-képviselő (a Fidesz ifjúsági szervezete). Ugyanakkor részt vesz Farkas Gábor, a Jobbik Ifjúsági Szervezetének elnöke”, pontositott Soós Sándor.
Az RDMSZ részvétele kapcsán megjegyezte: ”Meghivtuk az gyergyóalfalvi polgármestert is a megnyitóra, de nemcsak a megnyitóra, hiszen kerekasztal beszélgetésen is részt vesz, mint RMDSZ-es elnök. A Magyar Polgári Párt részéről Biró Zsolt pártelnök biztosan ott lesz, akárcsak a  gyergyószentmiklósi polgármester, Mezei János, valamint Raffai Ernő történész. Úgyszintén pozitivan válaszolt Borboly Csaba, a Hargita Megyei Tanács elnöke, de még várunk válaszokat. Augusztus hónap lévén sokan – beleértve  a politikusokat is – úgy próbálják összehozni programjukat, hogy ha már jönnek az EMI-táborba, akkor az kirándulás is legyen és  családostól jönnek, azért általában mindenki az utolsó héten mondja meg a végleges választ”, zárta szavait Soós Sánosr, az EMI-tábor főszervezője.
A Jobbik Ifjúsági Szervezetének EMI-táborban való részvételéről megkértük Szabó Ödönt, az RMDSZ Bihar megyei szervezete ügyvezető elnökét, hogy mondja el véleményét:
 Én azt gondolom – mondotta -, hogy nem kell oyan dolgokat exportálni vagy importálni, amire egy adott közösségnek – az én véleményem szerint – nincs szüksége ahhoz, hogy jobban éljen. Nem hiszem, hogy az erdélyi magyar közélet, az erdélyi magyar élet egyáltalán attól lesz jobb, hogy egy ilyen radikális export megtörténik Magyarországról Románia irányába. Vannak sokszinűségi dolgok, vannak olyan vélemények, hogy a sokszinűséget támogtani kell. A rosszaság is, például, a sokszinűséghez tartozik. Ezek a rossz dolgok is sokszinűek. De ez azt jelentené, hogy a toleranciánk addig megy el, hogy amit mi rossznak tartunk azt is támogatjuk?!  Én azt gondolom, hogy ebben a kérdésben nálunk, Bihar megyében világos az álláspont. Az erdélyi magyar közéletben arra kellene törekedni, hogy két dolgot tudjunk elérni. Egyrészt, egy reális, elérhető és folymatosan fejlődő célokat meghatározó erdélyi magyar társadalom kiépitését. Tudjuk azt, hogy hova szerertnék eljutni és ebben  ki kell alakitanunk egy reális konszenzust, de csakis a realitás mezején, hogy a csalódásoktól megkiméljük magunkat, és úgy, hogy a fejlődés ne álljon le. Másrészt, ha mindez csak a mi akaratunkból valósulhatna meg, akkor már meg is tettük volna, de szükség van a többségi román társadalomnak is a támogatására. Igy, nekünk, az RMDSZ-nek egy olyan partner-projekttel kell rendelkeznie, amely azokat az erőket tartja melletünk, amelyek segiteni tudnak nekünk. Az ilyen jellegű Jobbik-os projekt nem valószinű, hogy vonza a román értelmiséget a magyar közösségi ügyek iránt. Tehát, elbizonytalanitja őket, hogyha az RMDSZ-nek ebben a kérdésben nincs világos álláspontja, még azokat is eltántorithatja, akik amúgy európai gondolkodásban is szemlélik ezeket az ügyeket és ezekben a kérdésekben nem hogy megváltoztatják véleményüket, de nem foglalkoztatja őket a román-magyar közeledés problémájának a megoldása. Egyetlen egy dolgot erősit általában a magyar radikalizmus: a román radikalizmust, és ez forditva is igaz, egytelen egy dolgot erősit a román radikalizmus: a magyar radikalizmust. Ez az erő ellenerő hatása. Nem azt kell nekünk erősiteni, ami a partnerség-politikánkat gyengiti”. 
Az interjút készitette: Balázs Magdolna
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.