0 0
Read Time:58 Second

Nagyszámú közönség jelenlétében 2022. szeptember 3-án, szombaton a „Jean Constantin” Multifunkcionális Ifjúsági Oktatási Központ termében fellépő együttesek a romániai nemzetiségi közösségek egyik legértékesebb örökségét emelték ki: a folklórt. A több mint három órás műsorban a bolgár, görög, zsidó, macedón, szerb, horvát, roma, ukrán, török, tatár közösségek együttesei, valamint Törökországból a bursai együttes tartott előadást.

A XXVI. Nemzetközi török-tatár néptánc, népviselet és népdalfesztivál megnyitóján a Romániai Török-Muzulmán Tatárok Demokratikus Szövetségének (UDTTMR) elnöke, Gelil Eserghep emléktáblát adott át a Konstanca Megyei Tanács elnökének, Mihai Lupunak és Konstanca polgármesterének, Vergil Chițacnak, az elismerés jegyében a tatár etnikum identitásértékeinek népszerűsítésére irányuló erőfeszítések támogatásáért.

Az eseményen részt vett Varol Amet, az UDTTMR parlamenti képviselője, Murat Iusuf mufti, az Etnikumközi Kapcsolatok Főosztályának helyettes államtitkára, Dincer Geafer, az Ifjúsági és Sportminisztérium helyettes államtitkára, Radu Antohi, és Törökország konstancai főkonzulja, Emre Yurdakul.

A fesztivál záró mozzanataként az együttesek szeptember 4-én művészi előadásokat tartottak Medgidia, Mangalia és Techirghiol városokban.

A fesztivál a tatár közösség hagyományörző rendezvénye, az identitásértékek hírnöke, amely Konstanca megyére jellemző kulturális rendezvénysorozatban fontos helyet vívott ki magának. A fesztivál idei kiadása először részesült a Konstanca Megyei Tanács támogatásában.

Forrás: cugetliber.ro

Fordította: Péterfy Tünde

Foto: ziuaconstanta.ro

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.