Népszavazás: 19 óraig a választásra jogosult állampolgárok 18,87%-a szavazott

Romániában befejeződött a férfi és nő házasságán alapuló család fogalmának alkotmányba iktatásáról kiírt kétnapos (október 6 és 7) népszavazás vasárnap, helyi idő szerint 21 órakor.A részvételi arány gyenge volt.

A népszavazás érvényességéhez a választásra jogosult román állampolgárok több mint 30 százalékának, vagyis több mint ötmillió-hatszázhetvenezer választónak kell az urnák elé járulnia.

A központi választási bizottság (BEC) urnazárás előtt fél órával ismertette utolsó becslését, amely szerint vasárnap 19 óráig országszerte megközelítőleg 3 millió 450 ezer választópolgár járult az urnákhoz, vagyis a választói névjegyzékben szereplők 18,87 százaléka.

Az urnákhoz járulás szempontjából első helyen Suceava megye szerepel, a leadott szavazatok 28,79 százalékával, majd következik Dâmboviţa megye a szavazatok 26,85%-val és Bihar megye, ahol a szavazati joggal rendelkező állampolgárok 26,67%-a ment el voksolni. Kovászna megye az utolsó helyen szerepel, a leadott szavazatok 7,89%-val.

Első izben fordult elő, hogy vidéki környezetben 39.073 többen szavaztak, mint városon. Bukarestben a lakósság 14,64%-a szavazott.

A referendum nem hivatalos végeredményét várhatóan hétfőn teszik közzé.

Foto:B365

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.