0 0
Read Time:2 Minute, 37 Second

A strasbourgi székhelyű Európa Tanács felügyelete alatt működő emberi jogi bíróság által nemrég közzétett ítéletében nem értett egyet Tőkés László azon állításával, hogy a szabad véleménynyilvánításhoz való jogába történt hatósági beavatkozás miden jogi alapot nélkülözött. Tőkés az európai birósághoz fordult, mivel véleménye szerint két külön tárgyalás során megsértették a szabad véleménynyilvánításhoz való jogát.

Az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) elítélte Romániát a Tőkés László volt EP-képviselő által indított két per során, aki azért fordult az európai bírósághoz, mert a nagyváradi  rendőrség arra kötelezte, hogy vegye le a székely és Nagy-Magyarország zászlóját, amelyet a város központjában található irodája erkélyére tűzött ki.

Tőkés az ellene elrendelt szankciókat megtámadta a román bíróságon, a pert végérvényesen elveszítette, de most az EJEB megállapította, hogy a román bírák felületesen jártak el.

Az EJEB közleményében röviden felvázolja a Tőkés László által indított két pert.

2014 nyarán a volt református püspök a Jean Calvin útcában található irodája erkélyére egy villámcsődület keretében székely zászlót tűzött ki és egyben Wass Albert háborús bűnösre emlékezett. 2014 augusztus 20-án a nagyváradi helyi rendőrség figyemeztette Tőkést, hogy megszegte a reklámrendeletet és a 185/2013-as törvényt azzal, hogy engedély nélkül „reklámzászlót” tűzött ki és a zászló eltávolítását kérte, amit Tőkés nem tett meg és a bíróságon megfellebezte a helyi rendőrők jegyzőkönyvét.

2015 január 25-én a nagyváradi bíróság elutasította az európai parlamenti képviselő keresetét, majd utólag a Bihar Megyei Bíróság helybenhagyta az ítéletet, megállapítva, hogy a zászló kitűzése egy magánépületre nem tilos, de azt a helyi reklámrendelet előírásaival összhangban kell tenni.

Ezzel szemben Tőkés egyre inkább băővítette erkélyén  a „zászló-kollekciót”. 2015 decemberében kitűzte a partiumi régió zászlaját is, bejelentve, hogy ez a nagyváradi helyi rendőrség szankciója elleni tiltakozó gesztus. A volt európai parlamenti képviselő újabb figyelmeztetést kapott, amit szintén megtámadott, de sikertelenül. Csak 2020-ban vette le erkélyéről mindkét zászlót.

Tőkés László az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordult azzal érvelve, hogy esetében, két külön álló perben, megszegték a szólásszabadsághoz való jogát.

A strasbourgi székhelyű Európa Tanács felügyelete alatt működő emberi jogi bíróság által nemrég közzétett ítéletében nem értett egyet Tőkés László azon állításával, hogy a szabad véleménynyilvánításhoz való jogába történt hatósági beavatkozás minden jogi alapot nélkülözött, ugyanakkor helyt adott  panaszának, megállapítva, hogy a reklámzászlónak minősített jelkép eltávolítását elrendelő ítélet indokolása túlzottan szűkszavú, nem tartalmaz elegendő információt ahhoz, hogy megismerhető legyen belőle az eljárás indoka.

A román igazságszolgáltatásnak egyensúlyt kell teremtenie a szabad véleménynyilvánításhoz való jog – amelyre Tőkés hívatkozik – és a közjog között az utcai reklámozásról szóló törvény alkalmazhatóságának összefüggésében. A román bíróságok nem magyarázták meg, miért tekintették a zászlókat  utcai reklámnak és nem vették figyelembe Tőkés nyilatkozatait, aki szerint ezek saját identitása kifejezésének egyik megnyílvánulási formája.

Az EJEB megjegyezte, hogy a reklám a kereskedelmi tevékenységekre utaló fogalom,  amely ebben az esetben nem érvényes, és a román bíróságok nem magyarázták meg, miért tartják a két zászló kitűzését reklámozásnak. Sőt, nem bizonyították be, hogy ezek kitűzése megsértette volna a közbiztonsági szabályokat.

Lévén, hogy ezek kisebb szankciók voltak, nem indokolja a felperes szabad véleménynyilvánításhoz való jogának megsértését – állapították meg az EJEB bírái is.

Az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) döntése értelmében Romániának 2.112 euró perköltséget kell fizetnie Tőkés Lászlónak.

Szerkesztette: Székely Dénes

Foto: digi24.ro

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.