0 0
Read Time:1 Minute, 6 Second

A kárpátaljai magyarok vezetői december 11-én nyilt levélben fordultak Orbán Viktor miniszterelnökhöz, kérve, hogy ne gáncsolja Ukrajna uniós csatlakozási tárgyalásait. Az uniós vezetők december 14–15-i csúcstalálkozóján Ukrajna csatlakozása kerül terítékre.

A hírt a Közép-Európai Stratégiai Intézet igazgatója, Dmitry Tuzhansky tette közzé közösségi oldalán, aki egyben közölte az ukrajnai magyar közösség vezetőinek levelét is, amely három nyelven íródott: ukrán, magyar és angol nyelven.

A levél aláírói kihangsúlyozzák, hogy Ukrajna az elmúlt évben jelentős előrelépést tett a nemzeti kisebbségek jogainak biztosítására vonatkozó európai bizottsági ajánlások végrehajtása terén. A kárpátaljai magyarok nyomatékosan felkérik az uniós tagállamok vezetőit, hogy továbbra is támogassák Ukrajnát az európai integráció útján.

A levelet Zubánics László, az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség elnöke mellett Babják Zoltán, Beregszász polgármestere, Petei Judit, a Kárpátaljai Megyei Tanács képviselője, Rezes Károly, a Beregszászi Járási Tanács elnöke, valamint Rezes József, az Ukrán-Magyar Regionális Ifjúságfejlesztéséért Alapítvány elnöke írták alá.

Tegnap, december 11-én Brüsszelbe érkezett az ukrán külügyminiszter, aki uniós kollégáival tárgyalt. Dmitro Kuleba beszámolt  három törvény elfogadásáról abból a négyből, amelyet az Európai Unió kért, köztük az oktatási törvényről, amelyhez Budapest ragaszkodott. Orbán Viktor azzal fenyegetőzött, hogy megakadályozza Ukrajna uniós tagságát. Mint ismeretes, Orbán küldötteket küldött az Egyesült Államokba, hogy rávegye a republikánus kongresszusi képviselőket: ne szavazzák meg az Ukrajnának nyújtott katonai segélyt.

Forrás: ziaare.com

Fordította: Péterfy Tünde

Foto: Népszava

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.