0 0
Read Time:2 Minute, 37 Second

A székelyudvarhelyi önkormányzati testület ez év február 28-i ülésén elhatározta, hogy Nyirő Józsefről nevezi el a városi könyvtárat. Az Orbán Árpád alpolgármester által beterjesztett határozattervezetet 16 tanácsos szavazta meg, mig ketten tartózkodtak.

A Helyi Tanács tavaly március 15-én tartott ünnepi ülésén elvi határozatot fogadott el, miszerint megkezdi a névadással kapcsolatos jogi eljárást. A névválasztást negativan véleményezte a prefektusi hivatal névadó bizottsága, azonban a város jegyzője elmondta, hogy az elutasitó álláspont ellenére a testület dönthet a névadásról.

Az önkormányzati testület ülésén az RMDSZ egyik képviselője a döntés elhalasztását javasolta, mig egy másik képviselő a városi könyvtár nevének módositását, illetve azt javasolta, hogy Kányádi Sándor költő nevéről nevezzék el a könyvtárat. A Magyar Polgári Párt (MPP) és az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) képviselői a Nyirő József nevet és a tervezet megszavazását szorgalmazták. Több képviselő elmondta, hogy mindkét személyiség fontos a város számára és nem szeretnék e két személyiséget egymás ellen forditani. Az MPP és az EMNP tanácsosai megjegyezték, hogy tenni fognak azért, hogy egy utca, tér vagy intézmény Kányádi Sándor nevét viselje Székelyudvarhelyen.

Az emigrációban elhunyt Nyirő József erdélyi író alakja 2012-ben erős indulatokat váltott ki a román–magyar és az izraeli-magyar viszonyban, valamint az erdélyi magyar közéletben. Nagy felháborodást váltott ki Magyarországon az iró hamvainak székeyudvarhelyi újratemetéséért az Országgyűlés elnöke által tett közbenjárás.

A Jerusalem Post irása szerint az izraeli parlament elnöke 2012 júniusában lemondta Kövér László házelnök Jeruzsálembe szóló meghivását a Romániában tartott Nyirő-megemlékezésen való részvétele miatt.

Reuven Rivlin, a kneszet elnöke korábban meghivta a magyar házelnököt, hogy vegyen részt júliusban a magyar zsidók ezreit megmentő svéd diplomata, Raul Wallenberg születésének 100. évfordulója alkalmából rendezett izraeli megemlékezésen.

A Jerusalem Post lap szerint, Reuven Rivlin felháborodásának adott hangot amiatt, hogy Kövér László hódolattal adózott Nyirő József emléke előtt, akinek pártja a “magyar kormányon keresztül együttműködött a német náci gyilkosokkal a zsidó nép kiirtását célzó program megvalósításában”.

Június elején Elie Wiesel Nobel-békedíjas amerikai író lemondott a Magyar Köztársasági Érdemrend nagykeresztjéről, amellyel 2004-ben tűntették ki, azzal indokolva, hogy Kövér László részt vett Székelyudvarhelyen Nyirő József emlékére szervezett ceremónián.

Elie Wiesel az Országgyűlés elnökéhez intézett levelében, egyebek mellett, akkor ezt irta:

“Elnök úr, nagy kiábrándulással és felháborodással értesültem arról, hogy Ön részt vett Szőcs Géza kulturáért felelős államtitkárral és Vona Gáborral, a Jobbik szélsőjobboldali párt elnökével együtt Nyirő József romániai megemlékezésén. (…) Véleményem szerint sértő, hogy Magyarország Országgűlésének elnöke olyan rendezvényen vesz részt, amelyet a Horthy Miklós és a Szálasi-rendszert kiszolgáló, fasiszta nézeteket valló és képviselő emlékére szerveznek”.

“Nem akarok részese lenni egy ilyen eseménynek és ezért lemondok a Magyar Köztársasági Érdemrend nagykeresztjéről, amellyel 2004 június 24-én tűntettek ki”, összegezte Elie Wiesel.

Az akkori körülmények között a bukaresti hatóságok propagandaizűnek vélték a magyar hatóságok ama szándékát, hogy Nyirő József hamvait Székelyudvarhelyen temessék újra. Az iró földi maradványait külön szerelvénnyel szállitották volna. Romániába beérve megálltak volna Gyergyószentmiklóson és Csikszeredában. Az iró földi maradványaiank székelyudvarhelyi újratemetésére elmaradt és helyette egy megmelékezés keretében ökumenikus szertartás szerint búcsúztatták el az irót az erdélyi történelmi egyházak képviselői.

Ezt követően a román hatóságok egy gyergyószentmiklósi Nyírő József-megemlékezés és egy székelyudvarhelyi Nyírő József-naptár ügyében is vizsgálatot indítottak, de bűncselekmény hiányában mindkettőt beszüntették.

Székely Dénes

Foto:Székelyhon

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.