0 0
Read Time:1 Minute, 49 Second
obama_szerint_az_usa_miatt_nem_lett_homan-szobor-600x315-crop
Forrás:www.hirstart.hu

A nemzetközi holokauszt-emléknapon Barack Obama beszédet mondott a washingtoni izraeli nagykövetségen, tájékoztatott a nol.hu portál. Az amerikai elnök arra is figyelmeztetett, hogy erősödőben van az antiszemitizmus, és bármely hit elleni támadás minden hit elleni támadás egyben. Obama példaként Magyarországot említette, ám erről az MTI hosszú tudósításában egyetlen szót sem ejtett. Az amerikai elnök külön szót emelt a magyarországi antiszemitizmus ellen,Hóman Bálint tervezett szobra apropóján. Az elnök arról értekezett, hogy az USA globális harcot folytat az antiszemitizmussal szemben. Ezért szervezték meg az első ENSZ-közgyűlést a témában, mondta, és ezért sürgettek más nemzeteket is, hogy a veszély kezelésére – Amerikához hasonlóan – különmegbízottakat nevezzenek ki. (Ira N. Forman különmegbízottról van szó – szerk.)

„Azért léptünk fel, amikor Magyarországon szobrot terveztek állítani egy második világháborús antiszemita vezetőnek, hogy a kormányuk álljon el ettől a tervétől. Ez nem egy széljegyzet volt a kapcsolatunkban, hanem alapfeltétele annak, hogy fenntartsuk a jó viszonyt. Ezt értésükre adtuk” – fogalmazott Barack Obama.

Másrészt, az Anti-Defamation League (ADL) nevű amerikai székhelyű, zsidó civil szervezet felszólította a magyar kormányt, hogy vesse el az antiszemita Hóman Bálint Székesfehérvárra tervezett szobrának ötletét. “Hóman Bálint támogatta a zsidóellenes törvényeket, szimpatizált a nácikkal és miniszter volt az antiszemita Horthy-rezsimben”, mondotta Abraham H. Foxman, az ADL amerikai igazgatója. “Nagyon rossz üzenetet közvetítene a magyar társadalomnak, ha szobrot emelnének a tiszteletére. Orbán Viktor miniszterelnök elkötelezett híve a zéró toleranciának az antiszemitizmust illetően, ez egy tökéletes alkalom, hogy ezt alkalmazza is. Fel sem kéne merülnie, hogy egy ilyen borzalmas múlttal rendelkező személy szobrot kaphasson Magyarországon”, fűzte hozzű Abraham H. Foxman”

Az 1913-ban alapított ADL saját megfogalmazása szerint “harcol az antiszemitizmus és a bigottság minden formája ellen, megvédi a demokratikus értékeket és az emberi jogokat.”

Megjegyzendő, hogy a székesfehérváti helyi tanács 2015 júniusi ülésén támogatta – az ellenzék erőteljes ellenvetése dacára – a „Hóman Bálint” Kultúrális Alapitvány kérését, mizerint állitsanak szobtor Bálint Hómannak a város Bartók Béle terén.

1946-ban a Népbíróság mint háborús bűnöst életfogytig tartó börtönbüntetésre ítélte Hóman Bálintot. Büntetését a váci fegyházban töltötte. 1951. június 2-án hunyt el. 2015. március 6-án a Fővárosi Törvényszék bűncselekmény hiányában posztumusz felmentette a háborús bűntett vádja alól.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.