0 0
Read Time:2 Minute, 17 Second

A hit, remény, szeretet jegyében köszöntöm a tisztelt hallgatókat, az egyetemes imahét záróakkordjaként.

Más volt az idei ökumenikus imahét, mint az előző években. Szinte egy esztendeje világjárvány lebegi be mindennapjainkat, s ez nagyon megváltoztatta az emberiség életét. Ez volt érezhető az egyetemes imahét alatt is, de túl kell éljük ezt a zűrzavaros időszakot, mint oly sokszor már a történelem során, megmaradva Krisztusban és az ő szeretetében, ahogyan a 2o21-es imahét központi témája hangsúlyozza:

“Maradjatok meg az én szeretetemben! Én vagyok a szőlőtő, ti a szőlővesszők”.

Bukarestben az idén is január 18-25-e között „tárta ki kapuit” az ökumenikus imahét, pontosabban ima-nyolcad, a keresztények egységéért. A nyitó szertartás helyszíne a közismert ortodox ”Cașin” Templom volt, majd a bukaresti görög katolikus székesegyház volt az ökumenikus imanap házigazdája. A rendezvénysorozat 3. napján az  örmény székesegyházban zajlott a szertartás, a különböző felekezetű hívek jelenlétében. Következő nap az evangélikus-lutheránus templomban gyűltek egybe az imahét résztvevői, majd a belvárosi református Calvineum adott otthont az 5. estnek. A 6. napon a német evangélikus templomban került sor az ökumenikus istentiszteletre.

Január 24-én, vasárnap, minden gyülekezet a saját templomában imádkozott. Január 25-én délután pedig, az impozáns római-katolikus Szent József katedrálisban zárult a fővárosi ökumenikus imanyolcad.

Az említett templomokban, különböző napokon, sorra hírdették Isten igéjét a református, római-katolikus, görög-katolikus, örmény, ortodox és az evangélikus-lutheránus egyház lelkészei.

Az imahét minden napján, más-más gyülekezetben, több nyelven elhangzott igék és imák között, felcsengett az egyházi zene is, mint a vasárnapi és ünnepi szertartásokon is.

Bízzunk abban, hogy jövőre ismét egymásközelben lehetünk tanúi majd a sok szívet megdobogtató egyetemes imahétnek, országszerte. És ne feledjük: fontos, hogy minden keresztény „vigye magával” az imahét központi üzenetét és ez legyen iránymutató a szeretteinkkel és embertársainkkal való kapcsolatunkban, gyülekezeteink fennmaradása és gyarapodása érdekében: “Maradjatok meg az én szeretetemben, és sok gyümölcsöt fogtok teremni” – hangzanak János Evangéliumának gondolatai a 15. fejezetben, az igazi szőlőtőről, ami utalás lehet a szoros testvéri és emberi kapcsolatokra, mert “Aki Krisztusban marad, megmarad a szeretetben.”, hiszen az ökumené alapja, forrása maga Jézus Krisztus. Az egyházak és az ökumené esetében, a jézusi közösség egyetemességéről van szó. Egynek lenni minden kereszténnyel a Biblia szerint akkor lehetséges, ha a keresztények Krisztussal egyek. A Biblia szerint Istennek egy népe van, és egy egyháza. A keresztények között olyan tökéletes egység valósulhat meg, amit Jézus engedelmessége által mindvégig megélt az Atyával.

Fontos hangsúlyozni ezekben a napokban, az egymásra-figyelés, az egymás iránti tisztelet és testvéri szeretet valamint a felekezetek közti kommunikáció és a felelősségtudat fontosságát, s azt, hogy minden nap tegyünk valamit ott, ahol vagyunk, mert a “HIT CSELEKEDET NÉLKÜL HALOTT”, ahogyan Jakab Apostol levelében olvassuk.

Soli Deo Gloria! Egyedül Istené a Dicsősség!

dr.Nagy Éva,

tanácsos – Vallásügyi Államtitkárság, Bukarest,

alelnök – Brassói Református Egyházmegye Presbiteri Szövetsége

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.