0 0
Read Time:4 Minute, 20 Second

Az aradiak nagy érdeklődést tanusítanak a magyar-román határ mentén fekvő városokban található lakások iránt, főleg Románia 2007-es európai uniós csatlakozása óta, amikor a külföldi lakásvásárlások törvényesnek bizonyultak. Akkoriban a román határtól mindössze hat kilométerre fekvő Battonya városban 2 500 euróért lehetett házat vásárolni. Időközben emelkedtek az árak, amit befolyásolt az aradaiak mövekvő érdeklődése is az olcsó ingatlanokba való befektetés iránt, de még most is 10 000 euró körüli áron lehet venni egy 100 négyzetméteres házat, 1 500 négyzetméternyi telekkel.

Az egyik legismertebb, magyar piaccal foglalkozó ingatlanközvetítő, Bogdan Holocan az Agerpresnek elmondta, hogy az elmúlt két évben több száz aradi lakos vásárolt olcsón házat Kelet-Magyarországon. Itt nagyon olcsók a lakások, mivel nagyon kevés a munkahely és az emberek kénytelenek máshol keresni a megélhetési lehetőséget.

„A nagyon alacsony árak vonzzák az embereket, sok házból elköltöztek a tulajdonosok Magyarország nyugati részére – munkahely keresés végett. A szomszéd országban az aradiak jó állapotban lévő lakásokat találnak, minden közművel ellátva és ráadásul a szükséges infrastruktúra is rendben van, a hatóságok készek segiteni az embereken és a közösség is nagyon barátságos, örvendendek, hogy újra benépesülnek a teleplések. A határon túli házak ára átlagosan a fele az Arad megyei vidéki árakhoz képest”, mondotta az ingatlanközvetítő, aki jelenleg 9 000 eurótól induló és akár 60 000 eurót is elérő, luxus színvonalon berendezett városi lakásokat ajánl.

„A tavaly eladott legolcsóbb ház 5 000 euróba került és Dombegyházon (5 km-re a határtól) talált vevőre. A lakás a város központjában található, 100 négyzetméter felületű, három szobás és 4 000 négyzetméter földterülettel rendelkezik”, fűzte hozzá Bogdan Holocan.

Jelenleg Battonyán 10 000 euróért árulnak egy összkonfortos kétszobás lakást, fürdőszobával éa konyhával, plusz 1.500 négyzetméternyi telekkel.

„Egy ilyen ház Arad megyében, vidéki környezetben mintegy 25 000 euróba kerül, ha pedig Arad municipumban található, legkevesebb 100 000 eurót kérnek érte. Kelet-Magyarországon persze vannak drágább házak is, de azok fényűzően vannak berendezve. Battonyán, a város központjában is van egy műemlék házunk, amelyért 60 000 eurót kér a tulajdonos, 100 négyzetméter lakóterülettel, az épület alatt garázzsal, 1 500 négyzetméteres földterülettel”, magyarázta az aradi ingatlanközvetítő, megjegyezve, hogy az eladásra kínált házak nagy részét románok veszik meg”, pedig sokan nem is laknak ott, de azért veszik meg, hogy legyen hova menniük hétvégén, illetve, hogy felújjitás után újra eladják.

„A rendelkezésemre álló adatok alapján a tavaly közel 300 házat vásároltak az aradiak Kelet-Magyarországon. Ezeket az információkat néhány közjegyzőtől kaptuk, akikkel együttműködünk, és akik lebonyolították a tranzakciókat, de valószínűleg sokkal több lakást értékesítettek”, mondotta Bogdan Holocan, megjegyezve: „Magyarországra költözött ügyfeleinek többsége ma is Arad megyében dolgozik vagy Aradon keres munkát. Azt mondják, a lakások ára késztette őket a határon túlra, de az alacsony rezsiszámlák és a megélhetési lehetőségek is közrejátszottak”.

Vasile Blidar az egyik első aradi lakos, aki Battonyán vett házat, a város központjában, 2007 januárjában, Románia európai uniós csatlakozása után azonnal, amikor lehetővé vált a szomszéd országban a lakásvásárlás. A Blidar család 3 000 eurót fizetett a a 100 négyzetméternyi lakóterületű, 1500 nm-es telkes házért.

Vasile Blidar elmondása szerint azóta több száz román költözött Battonyára, a helyi közösség nagyon jól fogadta őket és nincsenek etnikai nézeteltérések.

„Mi épp abból az okból vásároltunk lakást Battonyán, mely okból elmentek az ottaniaik, vagyis amiatt, hogy nincs ipar, de  légszennyeződés sincs. A levegő tiszta és csend van. Battonyán nagyon sok román él, de egyesek a népszámláláson nem vettek részt, mivel lakásaikat csak hétvégén használják vagy szabadságuk alatt. Családom románnak vallotta magát Magyarországon, mivel mi az utóbbi időben itt létezünk, noha Aradon van a munkahelyünk és szorosan kötődünk Romániához. A battonyai lakosok nagyon szívélyesek és segítőkészek. Hadd mondjak egy példát: 2020-ban, amikor a koronavirus miatt korlátozásokat vezettek be a hatóságok, három hónapig nem tudtunk eljönni Battonyára, a szomszédok felvátva nyírták a fűvet a haz előtt. Amikor visszajöhettünk Battonyára egy nagy bulit rendeztünk tiszteletükre”, mesélte Vasile Blidar.

Iuhasz Monica, aki a tavaly vett házat, szintén Battonyán, a világjárvány idején döntött úgy, hogy Magyarországra költözik, amikor otthonról kezdett dolgozni.

„Aradon albérletben laktunk és havi 400 eurót fizettünk. Kétszobás lakást kerestünk, amely Aradon 80 000 euróba került volna, amit nem tudtuk megengedni magunknak, főleg, hogy most nehéz a hitelfeltétel is, ezért úgy döntöttünk, hogy Battonyára költözünk, ahol egy nagy házat vettünk, 30.000 euróért. Autóval 25 perc alatt Aradon vagyunk (kb. 26 kilométer), de hetente csak kétszer kell Aradra utaznom. Battonyán van román iskola és óvoda, a város szép, otthon érzem magam, mert sok a román. Vannak barátaim, akik már évek óta itt élnek, nekük nagy szerepük volt döntésem meghozásában”, nyilatkozta Iuhasz Monica.

A Magyarországi Románok Országos Önkormányzatának elnöke, Gheorghe Cozma az Agerpresnek kijelentette, hogy “a Magyarországon házat vásárló románok többsége továbbra is Romániában dolgozik”.

„Kelet-Magyarországon olcsóbbak a házak és a románok a megvásárolt lakások nagyrészét hétvégi házként vagy nyaralónak használják. A román vásárlók egyésze itt telepedett le, Magyarországon dolgozik, itt járnak iskolába gyerekeik”, fűzte hozzá Gheorghe Cozma.

A Magyarországi Románok Országos Önkormányzata szerint, amely a 2011-es népszámlálási adatokra hivatkozik, Magyarországon körülbelül 36 000 fős román közösség él a román határhoz közeli településeken. A legtöbb román Békés megyében él, például az aradi Vărşand várossal szomszédos Gyula városban, ahol mintegy 2 000 román van. Battonyán jelenleg körülbelül 1 000 román él, háromszor több, mint 2007-ben.

Forrás: g4media.ro

Fordította: Balázs Magdolna

Foto: G4Media.ro

 

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.