0 0
Read Time:3 Minute, 10 Second

Leendő utódjáról is beszélt Orbán Viktor azon a tavaszi, zárt körű, kötetlen beszélgetésen, amelyből a 444.hu közölt részleteket. A kormányfő ugyan név szerint nem említette azt a személyt, akit szívesen látna a miniszterelnöki poszton, azonban meglehetős pontossággal körülírta azt, hogy milyen tulajdonságokkal kell rendelkeznie.

Több kritérium is van

Orbán szerint a leendő miniszterelnöknek mindenekelőtt bírnia kell a folyamatos karaktergyilkossági kísérleteket: ezeket vagy viselni kell, vagy ki kell védeni, vagy nagyobbat kell visszaütni. „Aki ezt személyes ügyé teszi, az ellenzéki támadásokat lefordítja a saját maga morális értékítéletének a nyelvére, az vesztes ember. Azt nem lehet. Ez csata. Aki nem bírja, akit megvisel, aki ezt idegfeszültséggé alakítja magában, aki ebből morális dilemmákat csinál, az alkalmatlan” – hangsúlyozta.

A kormány vezetőjének emellett hitre, bátorságra, lelkierőre van szüksége, egyébként nincs magyar szuverenitás. Továbbá nem árt, ha a jövő miniszterelnöke nyelveket is beszél: „én angolul ugyan elrendezem, amit el kell rendezni, de az kevés” – mondta. Orbán szerint az ország jövendő vezetőjének két-három nyelven kell beszélnie, nem árt, ha abból az egyik keleti.

Nem kell mély szaktudás

Egy-egy területen mély szaktudásra azonban szerinte nincs szükség, „mert arra ott van a miniszterek meg a főhivatalnokok értékes tudása is” – fogalmazott. Ami viszont kell, az a határterületeken való mozgás képessége. Mert jó szociálpolitikust és gazdaságpolitikust, jó adóügyest és külügyest is talál az ember, de hogy hogyan érintkezik a szociális ügy az adórendszerrel, ezeket a határterületeket a miniszterelnök tudja összenézni, illetve a tanácsadói.

Mindezek tetejében Orbán szerint csak rendes magyar emberekben szabad bízni, „aki nem filozofál azon, hogy van-e olyan, hogy magyar, meg van-e olyan, hogy nemzet, meg van-e olyan, hogy haza. Mert az egész értelme, hogy ilyen adottságok, ilyen erőviszonyok mellett mégis itt vagyunk 1100 év küzdelem után, ezen a nyelven ilyen kérdésekről tudunk beszélgetni, és ezt tovább kell vinni.”

Még nem jött el az idő

A hatalomváltás még nem jött el. Mint mondta: „amikor úgy érzem majd, hogy nem tudok újat kihozni magamból, nem tudom kijavítani egy-egy hibámat, akkor talán nyugdíjba kell mennem”. Ez az idő még nem jött el: „most még óriási lehetőségeket látok, ez még jó néhány évig kitarthat, ezzel szoktam magam biztatni” – hangsúlyozta.

Szerinte arról, hogy kik lesznek a Fidesz vezetői, sokkal inkább megállapodás alapján születik döntés, semmint nyílt verseny alapján.

Hillerben mocorog valami

Orbán Viktor szerint a KISZ-esek közül könnyű volt kiszúrni, hogy Gyurcsány túl fogja élni a rendszerváltást. Most viszont – miközben a jobboldalon sokkal több tehetséges fiatal van – a baloldalon egyet sem lát. „Nem is ismerem őket annyira, ez a véleményem értékét csökkenti, de eleve nehéz lehet ebből az egész baloldali, internacionalista, a múltat végképp eltörölni, a nemzetet a nacionalizmussal azonosító katyvaszból nemzetpolitikát csinálni” – mondta el a kormányfő. Hozzátette: „érdekes módon van valaki, aki intellektuálisan ezt meg szokta oldani, de hogy az egyéb vezetői ügyekkel hogy áll, azt nem tudom, mert nem látok bele. Ez a korábbi pártelnök, a professzor úr, a Hiller. Ő ezt tudja, egy nemzeti érzelmű ember. Baloldalról ez nehéz dolog, de benne mocorog valami.”

A Jobbik is megkapta

A miniszterelnök úgy látja, hogy a Jobbiknál nagyon élesen elválnak a párt szellemi irányvonalát meghatározó személyek és a szavazótábor. Véleménye szerint a Jobbik-szavazók tekintélyes része baloldali, az ideológusaik nem, így ez nem integrálható világ, mint a Fideszé.

Orbán a Jobbik kormányzóképességéről meglehetősen lesújtó véleménnyel van: „Amikor elmegyünk választani, akkor hozunk egy döntést. Hát a kaktuszomat sem bíznám rájuk, nemhogy az országot. Lehet vagánykodni, keménynek lenni, meg hogy mi vagyunk a tiszták, lehet ezt nyomni, de hát a végén elmegy nyolcmillióból emberből ötmillió, és azt mondja, hogy az életemet befolyásoló legfontosabb döntéseket oda fogom tenni valahova. Hát hol jön ide a Jobbik?” – vetette fel a kérdést a hallgatóságnak.

Ugyanakkor a miniszterelnök szerint lesz teendő a jobbikosokkal, küzdeni kell velük, mert harcos csapat. „De a Jobbikot mi a polgári oldalon nem tekintjük veszélynek” – jelentette ki Orbán Viktor.(www.mno.hu)

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.